We hebben met Enschedeër Pieter Omtzigt (CDA) en Hengeloër Roy van Aalst (PVV) twee zekerheidjes voor een Twentse kamerzetel. Daar komt zeer waarschijnlijk de in Hengelo geboren D66-er Hanneke van der Werf nog bij. En als de SP genoeg stemmen krijgt, is de Hengelose Hanne Drost de vierde met Twentse roots op het Haagse pluche. Hanne was vrijdag 5 maart te gast bij 1Twente Vandaag.
Al vanaf haar 16e is ze politiek actief. “Ik ben opgevoed door de twee overtuigde SP-stemmers, maar mijn ouders waren niet politiek actief. Wel hebben ze mij altijd gestimuleerd me in te zetten tegen onrecht. Toen ik 16 werd, zei mijn vader letterlijk: 'Zo, nu wordt het tijd dat je gaat demonstreren'. Dat heb ik gedaan. Tegen de oorlog in Irak was dat, in Amsterdam. De SP is de enige partij die ook buiten verkiezingstijd op straat te vinden is om met mensen in gesprek te gaan."
De straat op gaan. Met mensen in gesprek treden. Dat is verrekte lastig in coronatijd. “We zijn een partij van de straat, maar kunnen de straat nauwelijks op. We gaan nog wel, coronaproof uiteraard, de deuren langs, maar dat is niet te vergelijken met voorgaande campagneperiodes. Wél hebben we de woonkamercampagne ‘Haal Lilian in Huis’ bedacht, waarmee onze lijsttrekker Lilian Marijnissen tóch bij de mensen binnen kan komen.”
Dat het voor Hanne Drost (33) de SP zou worden, was van jongs af aan duidelijk. Niet alleen omdat haar ouders op die partij stemmen: “Ik kan eenvoudigweg niet tegen onrecht en tegen ongelijkheid. Ik wil in de Tweede Kamer strijden tegen het hoge eigen risico in de zorg, ik wil af van de studiefinanciering (de SP heeft het niet over het ‘leenstelsel’, maar steevast over het ‘schuldenstelsel’, red.) en ik wil dat ook starters aan een betaalbare woning kunnen komen.”
Drost volgde in Enschede de opleiding HBO Verpleegkunde, maar belandde uiteindelijk niet in de zorg, maar in de politiek. “Ik liep stages en had bijbaantjes in de zorg. Daar kwam ik erachter dat mijn ideeën over menselijke zorg vaak niet overeenkwamen met de praktijk. De constante tekorten aan collega’s, de hoge werkdruk en de hoge mate van bureaucratie maken het werk voor jezelf en de mensen die je verzorgt niet makkelijk. Ik was benieuwd hoe de politiek daarmee om zou gaan. En deed mijn afstudeeronderzoek bij de Tweede Kamerfractie van de SP.”
Ze werd beleidsmedewerker in het team van Renske Leijten. Tegelijkertijd werd ze politiek actief in haar nieuwe woonplaats Den Haag. Ze zat tot voor kort in de plaatselijke gemeenteraad. Nu staat ze dus op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Op plaats 12. De SP heeft 14 zetels, maar in de peilingen staat de partij op 10. Toch verwacht ze, zoals het elke politicus in verkiezingstijd betaamt, dat de partij hoger gaat uitkomen en dat er een zetel voor haar inzit. En dan wil ze ze zich met name inzetten op de gebieden sport en zorg: “In de gemeenteraad was ik het enige raadslid namens de SP en dan moet je dus kennis hebben van alle dossiers, in de Tweede kamer kan ik me echt focussen.”
Maar dan moet ze die zetel dus nog wél gaan halen. Het wordt nog anderhalve week campagnevoeren en duimen draaien voor Hanne en dan weet ze het.