Verkeer
Stuur appje
Zoek

Winkelen op afspraak: 'De winst zit 'm in de extraatjes'

Winkeliers mogen sinds deze week weer mensen in hun toko ontvangen. Nog niet zoals vroeger, maar op afspraak. Twee tegelijk en maximaal tien minuten per klant. Of langer, als het bijvoorbeeld gaat om nieuwe gordijnen of een trouwpak. Maar hoe werkt dat nou precies? We deden een rondje Enschede en belden met centrummanager Rob Berkhout van Hengelo.

'Je wordt er niet rijk van'

De video laat zien dat Enschedese winkeliers en klanten het best nog wel lastig vinden om om te gaan met het winkelen op afspraak, maar de Hengelose centrummanager Rob Berkhout vindt de regels best duidelijk: "Vooropgesteld, de winkelier wordt er niet rijk van. Het is geen manier om iets te verdienen, het zorgt er puur voor dat je als winkel in beeld blijft."

Dat is de grote angst van eigenaren van een fysieke winkel: ben ik straks nog vindbaar, nu iedereen het online shoppen heeft ontdekt?

icon_main_info_white_glyph

Wat houdt 'winkelen op afspraak' in?

De klant moet contact opnemen met de winkelier voor een afspraak om in de winkel rond te kunnen lopen. Dit moet minimaal 4 uur voor het winkelen zelf gebeuren. En er kunnen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. De klant kan ook twee (of eventueel meer) tijdsblokken reserveren. Zo heb je genoeg tijd om te shoppen, als het product daar om vraagt.

Funshoppen

Winkeliers gaan pas weer winst maken, als klanten ook dát product meenemen, waar ze in eerste instantie niet voor kwamen. Het funshoppen, zeg maar. Daar is nu natuurlijk geen sprake van, weet Berkhout: "Mensen zijn nu heel gericht op pad. Voor mij persoonlijk is dat overigens niet zo lastig. Ik kan binnen tien minuten nieuwe schoenen kopen, maar dat geldt niet voor iedereen."

Over die tijdsblokken van 10 minuten hoeven klanten zich niet zo druk te maken, zegt Berkhout: "Het ligt er een beetje aan wat de winkel verkoopt. Voor nieuwe gordijnen of een bruidspak zul je meerdere tijdsblokken moeten reserveren. Dan heb je aan 10 minuten natuurlijk niet genoeg, maar voor iets eenvoudigs kun je misschien met twee minuten al klaar zijn. Het is dan ook niet zo dat je per se die volledige 10 minuten binnen moet blijven. Ik neem aan dat de overheid ook een beetje vertrouwt op de zelfstandigheid van de ondernemer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.