Verkeer
Stuur appje
Zoek

Groene parkeervakken ‘parkeren’ overtollig regenwater

Bewoners van appartementencomplex 't Weusthag aan de gelijknamige straat in Hengelo hadden bij extreme regenval geregeld last van natte voeten. Of eigenlijk natte banden; het laagste punt van de straat ligt in de garages. Daar komt nu verandering in. Met zogenaamde 'aquaParkers' wordt de straat behoed voor wateroverlast. Maar het systeem kent meer voordelen.

Primeur

Hengelo is één van de eerste gemeenten in Nederland met aquaParkers. Er worden er zeventien gerealiseerd in de Weusthagstraat. In de parkeervakken komen betonplaten met gaten. "Die gaten zorgen ervoor dat het water goed in de grond kan infiltreren”, zegt Martijn Hommels, civiel technisch ontwerper bij de gemeente Hengelo. “Bij traditionele parkeerplaatsen kan het water niet wegstromen en zoekt het water het laagste punt op. Hier gebeurt dat niet.”

Eenvoudig

Parkeerplaatsen zijn juist geschikt voor dit soort toepassingen. Rob van Asperen is designmanager bij Morssinkhof Groep, het bedrijf dat de aquaParker heeft ontworpen. Hij legt uit: “Onder parkeerplaatsen ligt veelal geen bekabeling of leidingen. Hierdoor kun je in een relatief korte tijd zulke waterbergingen plaatsen.” Het gaat in Hengelo om een proef; de parkeerplaatsen aan de Weusthagstraat worden gedurende twee jaar in de gaten gehouden.

Aquaparker2 morssinkhofgroep
Onder het parkeervak kan er bij zware regenbuien twee kuub aan regenwater worden opgeslagen.
Beeld: Morssinkhof Groep

Waterberging

Het water stroomt via de grote gaten de ondergrond in, waar het vele regenwater tijdelijk kan worden geborgen. Onder de betonplaat is een waterdoorlatende laag aangebracht, waardoor het regenwater makkelijker de grond intrekt. Onder een zo'n parkeervak kan er twee kuub aan regenwater worden opgevangen.

Kruiden tegen hittestress

De aquaParker heeft volgens Van Asperen meer voordelen: “In de gaten worden plantjes gepoot. Die zorgen ervoor dat de betonplaat in de zomer minder snel opwarmt. Dat voorkomt hittestress en verbetert de biodiversiteit”, aldus Van Asperen.

In hete zomers worden versteende binnensteden vaak warmer dan het buitengebied. Door meer groen aan te brengen, wordt het in de stad koeler. Daarnaast draagt meer groen bij aan een gezonde gemoedstoestand van de inwoners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.