In de maandelijkse rubriek Geacht College blikken we terug op de schriftelijke vragen van de Hengelose gemeenteraad. Wat viel er deze maand op?
Februari was de maand waarin het fenomeen schriftelijke raadsvragen de gemoederen aardig bezighield in Hengelo nadat bleek dat in de eerste maand van het jaar opvallend veel vragen werden gesteld. Een schriftelijk oproep van coalitiepartij ProHengelo hierover om het ambtelijke apparaat niet onnodig te belasten en bewuster om te gaan met het stellen van vragen, deed het nodige stof opwaaien. De kwestie zorgde in de raadsvergadering zelfs voor een clash tussen eenpitter Leo Janssen en burgemeester Sander Schelberg.
Janssen werd echter strak gehouden door Schelberg, als voorzitter van de raad. Hem werd geen ruimte gegund voor een betoog over het wettelijke recht van raadsleden om vragen te stellen in de gemeenteraad. Ook collega-eenpitter Herbert Capelle wilde het onderwerp bespreken in de raadsvergadering, maar daar had het overgrote deel van de raadsleden op dat moment geen trek in. Een voorstel om het onderwerp op de agenda te krijgen, werd weggestemd.
ProHengelo wilde de kwestie schriftelijke raadsvragen zelf graag bespreken tijdens een fractievoorzittersoverleg achter gesloten deuren. De partij trok dit voorstel en de brief in, nadat er geen draagvlak voor bleek te zijn. Het gehele voorval triggerde raadslid Leo Janssen om er deze maand nog maar eens een tandje bij te doen als het gaat om het stellen van schriftelijke vragen. Maar liefst zeven (!) vragen stuurde hij deze maand in naar het college van B en W.
Hoewel ProHengelo de keutel dus weer introk, lijkt de boodschap van Wiertsema deze maand toch te zijn aangekomen bij de meeste partijen. Twintig vragen werden er in totaal gesteld deze maand, vier vragen minder dan in januari en ook nog eens gesteld door minder partijen. Om college en ambtenaren het nodige werk te besparen, combineerde een aantal Hengelose partijen zelfs de vragen.
GroenLinks en Lid Huis in 't Veld (ex-SP) - die het momenteel wel heel erg goed met elkaar kunnen vinden - trokken samen op met onder meer vragen over een geluidswal bij de A1 ter hoogte van Burgerpark Weusthag. Ook extra coronageld uit Den Haag voor de culturele sector riep de nodige vragen op.
PVV, LokaalHengelo en lid Janssen klommen samen in de pen met vragen over een uitspraak van rechtbank Overijssel, waarin een inwoner van Hengelo in het gelijk gesteld is gesteld op onder meer over het opvoeren van de plaagdierenbestrijding op de afvalstoffenbegroting. Dat bleek onrechtmatig. Deze raadsleden willen nu onder meer weten of huishoudens teveel afvalstoffenheffing hebben betaald over de jaren 2018 en 2019.
Als het gaat om het stellen van schriftelijke vragen dan heeft Hengelo de vaart er nog steeds in. De teller staat na twee maanden inmiddels op 43 vragen. Om een vergelijking met twee andere gemeenten van dezelfde grootte te trekken: de teller staat in Helmond na twee maanden op 18 vragen en er werden in Hilversum in twee maanden tijd 25 schriftelijke vragen gesteld.
Wat sprong er nog meer uit in februari? De PvdA miste een grondige doorrekening bij de nieuwste plannen voor het marktplein. "Als u als college wilt dat we dit plan zo snel mogelijk realiseren, zult u op z’n minst een goede doorrekening moeten aanleveren aan de raad, zodat zij kan controleren of het haalbaar is en waar de risico’s liggen en of zij bereid is deze risico’s te nemen."
Het college kwam vrijwel meteen met een antwoord om de wind uit de zeilen te nemen en meldt dat door landschapsarchitect Okra een globale raming is aangeleverd van de inrichting van de openbare ruimte. "Er is gebruik gemaakt van de eenheidsprijzen die bekend zijn van de eerder uitgevoerde werken in de binnenstad." Het college liet weten dat deze ramingen vanwege marktgevoelige informatie niet bij de openbare stukken gevoegd konden worden.
Een nieuwsbericht dat Hengelose krakers zich niet zomaar op straat laat zetten, leidde tot verontwaardiging bij de VVD. "Wat de VVD betreft, laten we in het geval van krakers zien dat de overheid de kant kiest van de eigenaar van de woningen en niet die van de krakers. Wij zouden dan ook graag zien dat de krakers de panden zo snel mogelijk verlaten," schreef de partij.
De gemeenteraad mocht er deze maand dan weer bovenop zitten met het stellen van schriftelijke vragen. Ook het college van B en W deed er in februari een tandje bij. Werden in januari maar zes raadsvragen beantwoord. In februari lagen er bij de vragende raadsleden in totaal 20 brieven op de mat.
Welke partijen of lokale volksvertegenwoordigers troeven elkaar deze maand af als het gaat om het stellen van schriftelijke vragen? Wie gaat er aan de leiding van het klassement? Leo Janssen gaat deze maand aan kop met maar liefst zeven schriftelijke vragen, gevolgd door LokaalHengelo en de PvdA met ieder 4 vragen.
Meeste raadsvragen februari 2021
1: Leo Janssen: 7 vragen
2: LokaalHengelo: 4 vragen
3: PvdA: 4 vragen
Deze maand totaal: 20 vragen
Totaal aantal raadsvragen tot en met februari: 43
Bovenstaande vragen zijn slechts een selectie uit het aantal vragen die afgelopen maand werden gesteld. Weten welke vragen nog meer aan bod kwamen? Kijk voor een actueel overzicht op de website van de gemeente Hengelo.
* Bron van dit artikel is het openbare register met raadsvragen op de website van de gemeente Hengelo.
* Laatste peildatum artikel 28 februari 2021.
* In het overzicht zijn alleen de schriftelijke vragen opgenomen die in februari zijn gesteld.
Hebben we schriftelijke vraag gemist? Mail naar [email protected].