Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gesmolten sneeuw en regen hebben grondwaterstand aangevuld

Regen pixabay
Het Twentse grondwaterpeil heeft de afgelopen tijd goede zaken gedaan dankzij de overvloedige regenval en het smeltende sneeuwdek.
Beeld: Pixabay

Het Twentse grondwaterpeil heeft de afgelopen tijd goede zaken gedaan dankzij de overvloedige regenval en het smeltende sneeuwdek. Dat blijkt uit cijfers van Waterschap Vechtstromen. Momenteel is er een mager neerslagoverschot van 10 mm. De grondwaterstanden zijn weer op het gewenste niveau.

Momenteel is er op het weerstation op Vliegbasis Twenthe een neerslagoverschot van 10 mm. Normaal gesproken is er rond deze periode sprake van een gemiddeld neerslagoverschot van 200 mm. Door de droge zomers van de afgelopen jaren kon het grondwaterpeil in de wintermaanden nooit helemaal worden aangevuld. Dat is nu voor het eerst in jaren wel weer gelukt.

Een neerslagtekort ontstaat wanneer er meer water verdampt wordt dan dat er aan neerslag valt. De Twentse natuur en akkerlanden verdampen tijdens de zogenaamde 'groeiperiode' veel water. Vooral in de zomer krijgen we te maken met droogte. De grondwaterstanden zijn volgens het waterschap nu echter weer op het gewenste niveau.

Om het water langer vast te houden, heeft het waterschap de stuwen zo hoog mogelijk gezet. Met het hanteren van het zomerpeil op de stuwen wil het waterschap ervoor zorgen dat het water langer wordt vastgehouden. Normaal gesproken staan rond deze tijd de stuwen nog op winterpeil, hierdoor kan er tijdens de natte perioden het overtollige water worden afgevoerd. Door het hanteren van het zomerpeil wil het waterschap een buffer opbouwen voor komende zomer.

Droogte is één van de effecten die de klimaatverandering gaat hebben op ons leefgebied. In de komende jaren zal het aantal droge perioden verder toenemen. Het KNMI verwacht dat in 2050 de gemiddelde temperatuur op jaarbasis oploopt met 1,0 tot 2,3 graden. In 2085 kan dit oplopen tot 3,7 graden. Ook krijgen we te maken met meer korte, maar hevige regenbuien die tot wateroverlast kunnen leiden.

De meteodienst maakte eerder bekend dat 2020 het warmste jaar ooit in Nederland is. Ook de jaren 2018 en 2019 staan in de top vijf van deze lijst. Twente blijft niet achter, want de gemiddelde temperatuur is de afgelopen zestig jaar met bijna twee graden gestegen.

Naast het waterschap kunnen particulieren ook zelf maatregelen nemen. Ruim 70% van de oppervlakte van Twente is particuliere grond. Volgens het waterschap zijn kleine vergroenende maatregelen al voldoende. Een aantal tegels eruit en planten erin kan al zorgen dat er meer water wordt opgenomen in de grond. Waterschap Vechtstromen en de Twentse gemeenten hebben samen een website ontwikkeld met praktische tips om je tuin en huis klimaatbestendiger te maken. Je kunt de tips vinden op www.groenblauwtwente.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.