Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kermisexploitanten hebben strop om de nek en worden niet gezien

Veel sectoren zitten in het nauw. We hoorden over de marktkooplui uit Haaksbergen en de centrumwinkeliers in Losser en nu zijn het de kermisexploitanten die de noodklok luiden. “We kunnen veilig werken. Dat wordt erkend. Waarom mogen we dan niet open?” Exploitant Ida Oostenenk Maas doet in 1Twente Vandaag een boekje open over de benarde situatie waarin de kermis zich bevindt.

Er lijkt bij steeds meer ondernemers een soort geest uit de fles. Ze kunnen niet langer leven met de overheidsmaatregelen; figuurlijk, maar steeds vaker ook letterlijk. “Mark Rutte zei in het openbaar dat de kermis goed heeft gedraaid met weinig besmettingen. En toch zitten we op slot, omdat er teveel bewegingen zouden ontstaan. Maar die heb je toch ook als je naar het strand of bos toegaat.”

Ida Oostenenk Maas kan er niet bij en ziet hoe zij en haar collega’s het steeds moeilijker krijgen. De steun van het Rijk is onvoldoende en de extra bijdrage van 10,5 miljoen euro die ruim zeven maanden geleden is beloofd voor haar branche is nog steeds niet uitgekeerd. “De meeste van ons hebben een strop om de nek.

icon_main_info_white_glyph

Belofte nog niet nagekomen

Op aandringen van onder andere de VVD besloot het kabinet in september 10,5 miljoen euro voor de kermisexploitanten vrij te maken. "We moeten ervoor zorgen dat ze de winter doorkomen", zei kamerlid Thierry Aartsen toen. De extra steun betekent dat elke ondernemer 4000 euro krijgt. Het geld is nog steeds niet overgemaakt.

Vorig jaar nog gingen er in het land zo’n 150 kermissen door. “We hebben geïnvesteerd in schermen, desinfecteren en we maakten ruimte. Nu zitten we aan zware kettingen vast.”

Natuurlijk praten de exploitanten over demonstraties. Over het afzetten van knooppunten en distributiecentra, maar daar doen ze hun klanten ook pijn mee. “Dat willen we ook niet”, zegt Oostenenk die op dit moment niks anders kan doen dan de pijnlijke positie van de kermisexploitanten onder de aandacht te brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.