Op 1 april loopt het stadsdichterschap van Hettie Franken af, maar een opvolger is in geen velden of wegen te bekennen. De reden? De gemeente heeft al vier jaar geen budget voor dat bijzondere baantje en de nieuwe Cultuurnota, waarin dit geregeld zou moeten worden, ligt er nog niet.
Het is Franken niet om het geld te doen, maar dat de functie goed ingebed moet worden in het gemeentelijke cultuurbeleid zou haar heel wat waard zijn: "Hengelo moet beseffen dat een stadsdichter een ware ambassadeur kan zijn en op veel manieren ingezet kan worden."
Aan de andere kant levert het gemeentelijke beleid Franken weer stof tot dichten op: "Door de houding van de gemeente kan ik weer mooie gedichten maken. Ik krijg een extra scherpe pen door de starre houding van het stadsbestuur, haha."
Franken wil na 1 april nog wel twee maanden langer het stadsdichterschap op zich nemen. Onbezoldigd uiteraard. "Kijk, schrijven doe ik toch wel. En daarbij wil ik medio mei mijn bundel presenteren met daarin alles wat ik de afgelopen twee jaar als stadsdichter heb geschreven. Aangevuld met verhaaltjes en afbeeldingen van mijn hand. Maar daarna is het ook mooi geweest. Het is ook goed om soms iets af te sluiten."
Het liefst zou ze die bundel dit voorjaar presenteren voor een select gezelschap. "Als dat niet kan, gaat dit stadsdichterschap als een nachtkaars uit. Zou jammer zijn. Er zal medio mei toch wel weer iets mogelijk zijn in bijvoorbeeld het Prins Bernhard Plantsoen?"
En daarna hoopt ze dat er dit najaar weer een grootse verkiezing voor een nieuwe stadsdichter gehouden kan worden. Maar dat betekent dus een stadsdichterloze zomer? "Ja, of ik blijf demissionair actief. Als er dan iets gebeurt dat om een gedicht schreeuwt, zal ik niet schromen de pen toch weer even op te pakken."
Overigens was Franken de afgelopen tijd helemaal niet bezig met het aflopen van haar termijn. "Ik heb nota bene laatst nog een opdracht aangenomen van de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo, die elk jaar een bijeenkomst houdt in de Lambertusbasiliek. Of ik een gedicht wilde inspreken op video. Ik heb daar 'ja' op gezegd, niet beseffende dat ik dan geen stadsdichter meer ben", lacht ze.
Volgens voorzitter Hans Hoes van Hengelo Leest!, de organisatie waaronder de stadsdichter valt, gaat de gemeente Hengelo pas de knip trekken als de Cultuurnota is aangenomen. Tot die tijd is er geen geld voor Franken of haar mogelijke opvolger. Franken en haar voorgangster Marijke Agterbosch kregen jaarlijks geld uit een potje dat oud-stadsdichter Herman Koetsveld ooit vulde met geld dat hij niet had weten op te maken. Maar dat geld is nu op. Aan de gemeente de schone taak om de stadsdichter vanaf nu weer te waarderen met geld én goed beleid, aldus Franken.