Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na meer dan 53 jaar valt het doek voor Stadsjournaal Hengelo

De Hengelose gemeenteraad heeft tegengestemd om verder onderzoek te doen naar de waarde en het behoud van de Stadsjournaals van Frans Rientjes. Tijdens de vergadering werden de door Hengeloërs ingediende ideeën van de vorig najaar gehouden motiemarkt besproken. Rientjes, die de vergadering met z'n camera vastlegt, is teleurgesteld en is stellig: “De opnames van deze vergadering zullen mijn laatste zijn.”

Drukker dan normaal

Op de publieke tribune was het drukker dan normaal bij raadsvergaderingen. Het hoofdthema van de vergadering was het bespreken en stemmen op de verschillende onderwerpen die tijdens de motiemarkt zijn ingediend. Veel van de indieners waren naar het stadhuis gekomen om aan te horen of hun plannen voor Hengelo in praktijk worden gebracht. Er is door de gemeenteraad vijftigduizend euro beschikbaar gesteld om een aantal van de ideeën uit te voeren.

Eind van een tijdperk

De motie voor een onderzoek naar het behoud van Rientjes filmcollectie werd met een nipte meerderheid weggestemd. Voor Frans Rientjes is de lol er wel van af: “Ik ga stoppen met het opnemen van de Stadsjournaals. We hebben nog opnames bij de carnavalsoptocht en dat is het dan.” Volgens Rientjes wordt alles wat nog op de plank ligt wel gemonteerd.

Maar wat vaststaat is dat Rientjes straks niet meer te vinden is met zijn camera op allerlei Hengelose evenementen: “Het is erg jammer, want dit jaar is de opening van het nieuwe marktplein en er zijn de herdenkingen van de April-meistaking.”

Er zijn nog gesprekken gaande met andere partijen. Mocht hier iets uitkomen, dan gaat Rientjes weer filmen, maar voorlopig legt hij z'n camera neer.

“Ik ga stoppen met het opnemen van de Stadsjournaals. We hebben nog opnames bij de carnavalsoptocht en dat is het dan.”

Motie

BurgerBelangen Hengelo diende een motie in voor een onderzoek naar het behoud van de Stadsjournaals van de periode 2000 tot en met 2007. De Stadsjournaals zijn video's gemaakt door Frans Rientjes, waarin allerlei gebeurtenissen en evenementen werden vastgelegd. Dat doet Rientjes al ruim 53 jaar. “In Hengelo kennen wij als één van de enige steden in Nederland een stadsjournaal”, zegt BurgerBelangen-voorman Han Daals. Volgens Daals zijn de video's audiovisueel erfgoed en is het in het belang van de stad om deze te behouden.

icon_main_info_white_glyph

Motiemarkt

Een aantal moties van de motiemarkt kreeg wél genoeg stemmen. Zo krijgt de Beckumse theatervoorstelling over pastoor Osse een bijdrage, Hengelo Leest krijgt geld voor kinderboeken, er wordt geld vrijgemaakt voor de energievoorziening van het waterorgel, er komt een site voor Hengelose activiteiten en een plan aangedragen door de achtjarige Gijs voor een basketbalveld in de Berflo Es heeft het eveneens gehaald.

'Onderzoek onzinnig'

In een eerdere versie van de motie stond een bedrag van ruim 22.000 euro opgeschreven om uit de spaarpot van de gemeente te halen en niet uit het budget van de motiemarkt. Volgens Daals hebben ze het bedrag geschrapt, omdat er eerst onderzocht moet worden wat er met het materiaal gedaan moet worden.

Dat vond VVD-raadslid Mitchell Boers toch wat vreemd en hij vroeg zich af waarom er een onderzoek moet worden gedaan. “Als u er echt voor staat, waarom geeft u dan niet aan welk bedrag u ervoor over heeft?”, richtte hij zich tot Daals. Die blijft echter bij z'n standpunt dat er eerst een onderzoek moet komen en dán pas gekeken moet worden naar een eventuele prijs.

Eerder kocht de gemeente Hengelo Rientjes' Stadsjournaals van 1969 tot 1999. Deze zijn gedigitaliseerd en staan op de website van Museum Hengelo.

20221010 1twente vandaag Frans Rientjes Halve eeuw op film STILL
Lees ook
Stadsfilmer Frans Rientjes legt Hengelo al 53 jaar vast op beeld: "Het begon in zwart-wit"
Frans Rientjes Ernst Bergboer
"De opnames van deze vergadering zullen mijn laatste zijn."
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.