Net na de millenniumwisseling houden gruwelijke moorden op dier en mens deze regio in zijn greep. Een voormalig tbs-patiënt blijkt op afschuwelijke wijze tientallen dieren toe te takelen. De dieren worden geprikt met een mes, of geslachtsdelen worden weggesneden en mee naar huis genomen. Later wordt ook nog duidelijk dat de man verantwoordelijk is voor een moord en drie pogingen daartoe. De ‘Beul van Twente’ wordt uiteindelijk verraden door een blauw stukje plakband. Hoe het verhaal samenhangt, beschrijft de Twentse auteur Jan Colijn in het recent verschenen boek ‘Georganiseerde Misdaad in de Lage Landen’.
Het is een zaak die de hele regio rond 2000 bezighoudt. Ook Colijn, die destijds voor de Telegraaf werkte, heeft alle gebeurtenissen van toen gevolgd voor zijn artikelen: “Het was bizar. De ‘Beul van Twente’ bleef jarenlang uit de handen van de politie en om de haverklap dook hij weer op en sloeg weer toe.”
Rudolf K., de ‘Beul van Twente’, begint met het vermoorden van dieren. Kenmerkend is dat hij de geslachtsdelen afsnijdt en als een soort trofee mee naar huis neemt. Ook bij zwerver Frank Storm, die door K. is vermoord, is dat het geval. “Toen werden de eerste verbanden gelegd”, beschrijft Colijn.
“Ook komen de rechercheurs bij de eerste mishandeling een blauw stukje plakband tegen. Dit laten ze onderzoeken waardoor duidelijk wordt dat het in de diepvriessector wordt gebruikt. Op die manier kon de politie toen tien verdachten bepalen.” Zo bezoeken de rechercheurs ook K. thuis. Opvallend: hij is zenuwachtig, er ligt blauw plakband op tafel en hij heeft een plattegrond van Enschede met blauw plakband aan de muur hangen.
Negen maanden houdt de politie de Beul vanaf dat moment in de gaten. “Ze waren op zoek naar een heterdaad, maar dat hadden ze niet”, aldus Colijn. “Maar toen zij zagen dat hij steeds vaker mensen achtervolgde, wordt hij toch aangehouden.” De politie vindt in zijn woning een zakje met afbeeldingen van paarden waarop foto’s van geslachtsdelen van mensen zijn geplakt. “Dat leggen ze hem voor en hij bekent meteen”, vertelt de auteur. “Het is een duidelijk seksueel motief. Sommige details hebben we toen ook buiten de media gehouden, omdat ze te heftig zijn. In het boek zijn ze nu wel te lezen.”
Het verhaal van journalist en auteur Colijn is onderdeel van het bundel ‘Georganiseerde Misdaad in de Lage Landen’, waarin met name verhalen over drugsbendes, de motorclub van Klaas Otto of verhalen over Frank Masmeijer terugkomen.