Carnaval kon er dit jaar niet of nauwelijks gevierd worden, maar het onder katholieken welbekende askruisje werd vandaag wel 'uitgereikt'. Dat ging echter op een iets andere wijze dan gebruikelijk is. Pastor Hélène van den Bemt vertelde er dinsdag 16 februari over bij 1Twente Vandaag.
Hélène van den Bemt is pastor bij de rk-parochies in onder meer Hengelo, Borne, Delden en Goor. Ze laat een klein potje zien met as: “Dit is heilige as. De as is afkomstig van verbrande palmtakken en door een priester gewijd.” Op Aswoensdag worden de palmtakken verbrand en de as wordt vervolgens gebruikt bij het zetten van de askruisjes. De as symboliseert de sterfelijkheid en de zondigheid van de mens. Van den Bemt: “De priester die de handeling uitvoert zegt daarbij ook: ‘bedenk wel, stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’”
Dit jaar gaat het anders dan normaal. Door corona is het niet mogelijk om het askruisje op de traditionele manier te zetten. Het Vaticaan heeft de regels rond het askruisje aangepast. Van den Bemt: “De gelovige komt naar voren en buigt zijn hoofd. Er wordt dan as gestrooid boven het hoofd.” Vanwege de coronamaatregelen mogen er maximaal dertig personen aanwezig zijn bij de mis.
Aswoensdag markeert de start van de Veertigdagentijd. Dit is de periode voor het paasfeest, waarbij katholieken tot inkeer komen en reflecteren op hun eigen leven. Ook wordt er gevast, legt de pastor uit: “Je onthoudt van voedsel, maar de gedachte erachter is ook dat je afziet van wat je afleidt van wat er écht toe doet.” Ook is steunen van goede doelen een belangrijk element van de Veertigdagentijd.