De avondklok moet per direct van tafel. Of van de straat. Dat besloot de Haagse voorzieningenrechter vanochtend in een door Stichting Viruswaarheid aangespannen rechtszaak. In hoger beroep besloot de rechtbank het vonnis van de Haagse rechter te schorsen in afwachting van de bodemprocedure, zodat de avondklok voorlopig nog van kracht blijft. Een paar uur voor die schorsing spraken we praten met Dirk Sanderink van Damsté Advocaten.
“Een gedurfde uitspraak”, zegt Dirk Sanderink van Damsté Advocaten over de rechter die het vandaag aandurfde de avondklok onwettig te verklaren en die per ommegaande buiten werking te stellen.
“Verrassend ook”, gaat hij verder: “In crisissituaties is een rechter vaak terughoudend en zal hij niet zo snel ingrijpen.”
In feite zegt de rechter dat de regering geen goede onderbouwing voor de ingrijpende maatregel heeft en de verkeerde wet heeft toegepast. Het enige dat de regering nog kan doen is in hoger beroep te gaan in de hoop dat de avondklok van kracht blijft. Dat gebeurde ook. In hoger beroep handhaafden de rechters de avondklok tot de uitgebreide behandeling. Dan volgt een definitieve uitspraak.
Het zat er al dik in dat woensdagvanavond voor 21.00 uur meer duidelijkheid zou komen, omdat het wrakingsverzoek van Viruswaarheid, die het proces aanspande tegen de Staat, ongegrond werd verklaard. Dat betekende dat het hoger beroep gewoon doorging met dezelfde rechters.
“Ik durf nog niet te zeggen hoe het afloopt. Die wet die werd gebruikt voor de avondklok is bedoeld voor acute noodsituaties als oorlog of dijkdoorbraken. Niet voor een situatie die al langer onderwerp van gesprek is en waarover is gedebatteerd. Dat is geen noodsituatie oordeelt de rechter”, analyseert Sanderink.
De Enschedese jurist kan nu nog niet zeggen of de boetes terug worden betaald. “Als vast komt te staan dat deze regeling in strijd is met de wet dan zijn de boetes ten onrechte opgelegd. Dat geld krijg je niet zomaar terug. Je moet dan zelf beroep instellen.”