De leefbaarheid in dorpen in deze regio staat op het spel. Grootste probleem: er worden te weinig woningen gebouwd om aan de vraag van de jonge dorpelingen te voldoen. Gevolg: ze trekken weg, met allerlei andere gevolgen van dien. Woensdag 10 februari waren twee pleitbezorgers van een gezond dorpsklimaat in de studio van 1Twente Vandaag aanwezig om te brainstormen over de toekomst van hun dorpen, achtereenvolgens Beckum (circa 1.000 inwoners) en Rekken (circa 1.350 inwoners).
Volgens zowel Lotte Roos uit Rekken als Tom Jannink, die zich als oud-Beckumer en dorpsdeskundige sterk maakt voor de Beckumer gemeenschap, begint het allemaal met woningbouw. Jannink: "Geen woningbouw betekent geen jonge kinderen. Dat zie je overal in terug." Hij verwijst naar de krimp op basisschool De Bleek: "Daar zaten ooit 160 kinderen op en nu nog maar 95. Als er niks gebeurt, is dat aantal over een paar jaar gedaald tot onder de 50." Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar dat betekent dat het dorp op den duur vergrijst en doodbloedt.
In Beckum zijn er nu concrete plannen om 15 tot 17 woningen te realiseren op de velden van TVO. Zelf woont Jannink tegenwoordig in Bentelo, waar de tijd niet heeft stilgestaan. Jannink: "De gemeente Hof van Twente heeft woningbouw de afgelopen jaren gestimuleerd, waar dat in het verleden vanuit de gemeente Hengelo (waar Beckum onder valt, red.) veel minder het geval. Gelukkig pakt het huidige college van B en W het wél voortvarend op."
In Rekken zijn ze ietsje verder. Daar is eind vorig jaar de Dorpscoöperatie Rekken opgericht. Lotte Roos is voorzitter van deze club: "Wij hebben drie speerpunten. Ten eerste woningbouw voor zowel starters als senioren, ten tweede het efficiënter omgaan met de accommodaties en ten derde meer samenwerking tussen verenigingen." Speerpunt twee behelst het terugbrengen van het aantal verenigingsgebouwen van 17 tot 3. Aangezien men in Rekken graag beide kerken, die binnen nu en enkele jaren gesloten gaan worden, behouden wil, zullen daar ook verenigingen in ondergebracht moeten worden. Bij de samenwerking tussen verenigingen kan volgens Roos gedacht worden aan het voeren van één ledenadministratie of de financiën bij één penningmeester neerleggen. "Steeds meer clubs hebben moeite met het vinden van bestuursleden. Dat probleem ondervang je daarmee."
In Beckum ligt er nu een taak voor de Dorpsraad 2.0, zoals Tom Jannink hem noemt. "Daar is woensdag 10 februari een eerste stap in gezet. De oude raad vertegenwoordigde niet elke Beckumer, was het gevoel. Daar moet met een nieuwe raad verandering in komen." Jannink, eigenaar van AnnoNu, een organisatie die zich bezighoudt met allerlei vraagstukken op het gebied van dorpsontwikkeling, vindt de plannen die er in Rekken liggen erg interessant: "Ik denk dat we binnenkort maar eens met een bus Beckumers naar Rekken komen, om met elkaar van gedachten te wisselen over de ideeën die ze daar hebben." Lotte Roos: "Dat lijkt me prima. Als het aan ons ligt, hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden. Omgekeerd kunnen wij vast leren van Beckum."