Een basisbaan geeft een win-winsituatie voor werknemer én stad, volgens de PvdA in Enschede. Daarom wil de partij er liever vandaag dan morgen mee beginnen. Vorig jaar werd het college gevraagd om de mogelijkheden ervoor te onderzoeken, deze week vroeg PvdA-raadslid Rienke Hofman-Bijlstra naar de resultaten.
Een basisbaan of wijkbasisbaan is werk voor mensen die op de ‘normale manier’ geen baan kunnen vinden en zodoende bijvoorbeeld al langdurig in de bijstand zitten. Organisaties die hen aannemen, krijgen een deel van de loonkosten terug van de gemeente.
“Basisbanen zijn nuttig voor mensen die nu nog thuiszitten, maar óók voor de stad,” legt Hofman-Bijlstra uit. “Zo kunnen werkzaamheden in buurthuizen of sportkantines die nu blijven liggen, worden ingevuld met een basisbaan. Voor de werknemer geeft het voldoening om volwaardig werk te doen en onder de mensen te zijn.”
De werknemer krijgt voor zijn basisbaan meer geld dan een bijstandsuitkering. In Rotterdam bijvoorbeeld wordt die uitkering aan de werkgevende organisatie overgemaakt. Het loon van de werknemer bestaat voor een deel uit die bijstandsuitkering en deels uit geld dat de werkgevende organisatie bijlegt.
“Basisbanen zijn vermoedelijk duurder voor de gemeente dan bijstandsuitkeringen,” zegt Hofman-Bijlstra. “Dat is verder onderzocht door het college. Wij hebben hen nu gevraagd om de resultaten van dit onderzoek.” Het raadslid vroeg ook wanneer gestart gaat worden met de basisbanen en wat daarvoor nodig is.
Volgens het raadslid zou er zo snel mogelijk gestart moeten worden met basisbanen in Enschede: “Er zijn ontzettend veel maatschappelijke activiteiten die opgepakt kunnen worden. Veel mensen willen daar dolgraag mee aan de slag.”
Den Haag, Rotterdam en Groningen zijn al gestart met basisbanen. Zo is in Rotterdam een vrouw aan de slag gegaan bij een welzijnsorganisatie, om met eenzame ouderen te wandelen of hen te helpen met boodschappen. Deze positieve invloed van basisbanen ziet PvdA Enschede ook graag terug in de eigen gemeente.
In het verleden waren er zogenaamde melkertbanen. Die lijken op basisbanen, maar zijn na enkele jaren afgeschaft. Het verschil: melkertbanen moesten zorgen voor doorstroom naar een reguliere baan, terwijl basisbanen mensen vooral weer mee moeten laten draaien in de maatschappij.