Het voormalig boerenerf ‘t Laerhuys wordt dit jaar omgetoverd tot het hoofdkwartier van De Nije Stichting. Spreekbuis Debby Nijenhuis zoekt aannemers, timmerlui en materiaal om De Nije Hoeve op te knappen en er het centrum van de kankerzorg in Twente van te maken.
De opening en het herstel van de boerderij komt door corona te laat om er de Wereldkankerdag te houden. Die is donderdag 4 februari. “We doen al 12 jaar mee, het is de eerste keer dat we geen open dag kunnen houden”, zegt Nijenhuis.
Dus wordt morgen door De Nije Stichting een virtuele open dag gehouden. “Mensen kunnen echt met ons meedoen. ’s Middags komt dokter Boerman. Iedereen kan vragen aan hem stellen. Hij is een uur bij ons”, aldus Nijenhuis.
Deelnemers aan dat deel van het programma moeten via de website een link aanvragen voor de bijeenkomst. “Alleen mensen die geraakt zijn door kanker krijgen een link waarmee je het programma kunt volgen en je vragen kunt stellen.”
Op de virtuele open dag is ’s morgens een inspiratiesessie, wordt ook virtueel ‘een open koffie’ gehouden. Iedereen kan inloggen en vragen stellen over het inloophuis.
Voor het volledige programma deelname en informatie: www.denijestichting.nl
De Nije Stichting is een belangrijk schakel in de zorg voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Ook Nijenhuis maakt zich zorgen over mensen die wegblijven vanwege corona, terwijl ze mogelijk wel iets onder de leden hebben. “Kanker wacht niet, daarom geven we hier extra aandacht aan.”
Haar stichting houdt zich vooral bezig met de informele zorg voor streekgenoten na de diagnose. “Medisch gezien is er een heel behandelplan. Maar geestelijk moet je dit slechte nieuws ook verwerken. We vangen die mensen op, bieden een luisterend oor, geven hulp en begeleiding. Dat doen we voor het hele gezin, want kanker heb je samen”, vertelt Nijenhuis.
Ze geeft aan dat dat besef ook goed is doorgedrongen bij het KWF, dat zijn uiterste best doet om inloophuizen als de Nije Stichting overeind te houden in deze moeilijke tijd, waarin je alleen maar op afstand hulp kunt bieden.
Het KWF geeft gelegenheid sponsors te werven die voor extra financiering van de inloophuizen kunnen zorgen. “Er zijn mensen die elke dag tienduizend stappen voor ons lopen, die verkoopacties houden of lange fietstochten ondernemen en die hun activiteiten laten sponsoren.”