Toen Bernadette Morskieft maandag op de site van de NOS een artikel las over de gevaren van slimme algoritmes en risicoprofilering voor onze privacy schrok ze toch wel even. Met de toeslagenaffaire in het achterhoofd vroeg het Hengelose CDA-raadslid zich af in hoeverre de gemeente Hengelo gebruik maakt van dit soort technieken om bijvoorbeeld bijstandsfraude op te sporen. Ze heeft het college inmiddels vragen gesteld en lichtte haar angst dinsdag 2 februari toe bij 1Twente Vandaag.
Door gegevens uit verschillende databanken te koppelen wordt het de overheid makkelijk gemaakt om fraude op te sporen. Daarbij is er echter de angst dat groepen over één kam worden geschoren en individuen uit het oog worden verloren. “Ik ben met name bang dat mensen door gebruikmaking van dit soort systemen nummers worden. De menselijke maat is dan weg. De kans bestaat dat je in een hoek worden gedrukt en zie daar dan maar weer eens uit te komen”, verzucht Morskieft.
Je zou denken: als ik niks verkeerd doe, heb ik niks te vrezen. Maar het kan eenvoudig mis gaan, zegt het raadslid: “Dat kan al als er één vinkje verkeerd staat.” De hulp van computers is natuurlijk handig en willen dat zeker niet verbieden, maar het moet wel transparant zijn en regelmatig gecheckt worden.”
Morskieft mag dan haar vragen bij het college hebben neergelegd, ze is absoluut geen ict-deskundige. Ze lacht: “Nee, het feit dat ik bij ons in de partij de site bijhoud, zegt meer over de rest van de fractie dan over mij. Maar als raadslid hoeven we ook niet alles te weten. Wij moeten zaken weten op hoofdlijnen. Ik ga er ook niet vanuit dat de wethouder de antwoorden op mijn vragen zelf gaat opzoeken, maar dat hij een ict-deskundige ambtenaar raadpleegt.”
Morskieft verwacht medio maart antwoord te krijgen op haar vragen.