De Twentse gemeentes hebben afspraken gemaakt in hoeverre elke gemeente kan bijdragen aan de Regionale Energie Strategie (RES) Twente. In 2030 moet 1,5 TerraWattuur duurzaam worden opgewekt. Denk daarbij aan windturbines en zonneparken. Maar wat nu als een gemeente haar windmolens tegen de grens met een buurgemeente plakt? Dat is nu het geval in Borne. Almelo wil die dingen niet in de Bornse achtertuin. Sander Janssen van VVD Hengelo vroeg zich bij 1Twente Vandaag af of Twentse gemeenten wel verder kijken dan hun neus lang is.
Janssen: "Ik snap dat de ene gemeente bezwaar maakt tegen plannen van een buurgemeente als windmolens zo dicht tegen de gemeentegrens staan als nu in Borne is ingetekend, maar aan de andere kant moeten we ook samen verder. Ik vind dat gemeenten elkaar actief moeten informeren over hun plannen om dit soort ruzies te voorkomen."
Janssen weet niet of Hengelo, waar de zoekgebieden voor windmolens en zonneparken inmiddels zijn aangewezen, haar buren heeft laten weten wat de plannen zijn en omgekeerd wil hij graag weten of Hengelo weet heeft van de plannen in buurgemeentes Borne, Dinkelland, Enschede en Haaksbergen.
Alle Twentse gemeenten hebben hun plannen nu bekendgemaakt en als die plannen zijn doorgerekend, gaat de provincie zich er over buigen. Janssen: "Dan blijkt of het genoeg is of te veel of misschien te weinig. In het laatste geval is het sowieso nodig dat we samen gaan bepalen waar we nog stappen kunnen zetten, want als wij dat niet doen, zal de provincie zelf gebieden gaan aanwijzen."
Als het eindbod echter te hoog is, mag het wat de VVD betreft wel iets minder of in elk geval anders: "Zoals bekend zijn wij geen fan van die enorme windmolens. Je zou de windmolens kunnen inwisselen voor kleine kerncentrales." En als er dan zo nodig windmolens gebouwd moeten worden, doe dat dan in nauwe samenspraak met de omwonenden, zegt Janssen: "Als er in Nederland windmolens verrijzen met instemming van alle partijen, dan is dat altijd omdat de inwoners kunnen participeren in de winst."