Hij zegt het met een lach, maar er schuilt zeker enige ernst in de woorden van Adri Schols, wanneer hij zegt: "De avondklok had van mij best om vijf uur 's middags mogen ingaan. Vanwege corona ben ik dit jaar drukker dan anders met de organisatie, omdat het veel lastiger is de bestaande vrijwilligers te bereiken en nieuwe vrijwilligers te werven." Om direct daarna te zeggen dat dit kleine leed 'natuurlijk niet opweegt tegen alle ellende die corona en maatregelen zoals de avondklok me zich meebrengt'. Woensdag 27 januari was de voorman van de werkgroep Paddentrek Hengelo te gast bij 1Twente Vandaag.
Als de dagen beginnen te lengen en de temperaturen stijgen naar een graadje of 7 Celsius beginnen kikkers, salamanders en padden aan hun trektocht van hun overwinteringsplaats naar het water waar ze hun eieren afzetten. Daarbij moeten ze regelmatig druk bereden wegen en fietspaden oversteken. Bij die oversteek, steevast in de avonduren, worden de amfibieën in Hengelo geholpen door vrijwilligers van de werkgroep Paddentrek Hengelo.
Tussen vijf en negen zal er nog altijd veel werk verricht moeten worden, maar na negenen, als de avondklok is ingegaan, krijgen de amfibieën dit jaar ruim baan. Zolang die avondklok geldt natuurlijk.
Wat ook verandert zijn de stijgende temperaturen; daardoor komen de diertjes steeds eerder tot leven. Waar ze vroeger pas ergens in februari gingen trekken, was dat vorig jaar al begin januari en ook dit jaar zijn er hier en daar al wat vroege salamanders gespot.
Voor Adri Schols beginnen de jaren inmiddels ook te tellen. Daarom wil hij van de werkgroep graag een stichting maken: "Ik ben nu 70 en nog steeds de man die de kar hier trekt. We hebben gelukkig een bestuur nu, dus een begin is er. Met een stichting wordt de werkgroep nog minder afhankelijk van mij en dat is alleen maar een goede zaak."