Als de dagen beginnen te lengen en de temperaturen stijgen naar een graadje of 7 Celsius beginnen kikkers, salamanders en padden aan hun trektocht van hun overwinteringsplaats naar het water waar ze hun eieren afzetten, de zogeheten 'voortplantingspoelen'. Daarbij moeten ze regelmatig druk bereden wegen en fietspaden oversteken. Bij die oversteek, steevast in de avonduren, worden de amfibieën in Hengelo geholpen door vrijwilligers van de werkgroep Paddentrek Hengelo. Hoe druk zijn zij straks nu de avondklok zijn intrede heeft gedaan?
Adri Schols moet het antwoord op die vraag schuldig blijven. Schols is al decennialang hét gezicht van de Hengelose werkgroep. "Het zijn lastige tijden voor ons. Elk jaar komen we medio januari bij elkaar om afspraken te maken, om nieuwe vrijwilligers wegwijs te maken, noem maar op. Maar dit jaar kan dat vanwege corona niet."
Hij lacht: "Een ander voorbeeld. Ik plaats begin januari samen met een paar vrijwilligers altijd borden langs een paar drukke wegen, die mensen wijzen op de overstekende padden. Die halen we eind april weer weg. Vanwege de anderhalvemetermaatregel moest ik dat nu samen met m'n vrouw doen. Je kunt namelijk geen afstand houden als je samen zo'n bord aan een paal bevestigt." Hij lacht: "Mijn vrouw en ik behoren gelukkig tot hetzelfde huishouden."
De werkgroep zet niet alleen padden over, ook kikkers en salamanders worden geholpen. Vorig jaar werden liefst 8.500 dieren overgezet. Schols: "De salamanders zijn altijd het eerst. Vorig jaar hadden we op 8 januari de eersten al. Ik kijk nu ook al regelmatig of er activiteit is op bepaalde plekken. Zo ja, dan moeten we aan de bak."
Het gaat om zes plekken rond Hengelo. Onder meer in het Woolde en langs fietssnelweg F35 bij het Kristalbad en ter hoogte van de Wegtersweg. "Ik ga de komende dagen ook bewust ná negen uur kijken op een aantal plaatsen of er überhaupt verkeer is. Daarvoor heb ik dan wel een vrijstelling nodig. Ik begreep dat je die kunt krijgen wanneer het welzijn van dieren in het geding is. Dat lijkt me hier wel het geval."
Mocht blijken dat de beestjes na negenen niets te vrezen hebben van voortrazend verkeer dan blijven Schols en z'n mensen binnen: "De dieren trekken meestal tussen het moment dat de schemer invalt en elf uur 's avonds. We houden dus nog werk genoeg tót negen uur."
Daarbij zijn er nog alle voorbereidende werkzaamheden. Schols: "Alle emmers, hesjes en zaklantaarns liggen bij mij op zolder. Die moeten allemaal rondgebracht worden." Schols wil zijn werkzaamheden de komende jaren langzaam afbouwen. "Ik ben inmiddels ook 70, maar ben nog altijd de spin in het web hier. Elke winter wachten alle veertig vrijwilligers op een seintje van mij. Daarom zijn we bezig om de werkgroep om te vormen tot een stichting. Dan zijn de vrijwilligers en de padden minder afhankelijk van mij."