Verkeer
Stuur appje
Zoek

MST krijgt dependance voor eerste hulp bij 'emotionele uitzaaiingen'

De Nije Stichting krijgt een dependance in MST Enschede. Directeur en oprichter Debby Nijenhuis uit Hengelo maakte dat dinsdag 19 januari bekend in Hengeloos Peil, de maandelijkse talkshow van 1Twente Hengelo. "Gisteren hebben we de handtekening gezet. In zo'n dependance worden mensen direct nadat ze te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben, opgevangen door onze vrijwilligers voor een luisterend oor en advies."

De Nije Stichting helpt mensen die lijden onder 'emotionele uitzaaiingen'. Nijenhuis: "Na een diagnose ervaren veel mensen angst, onzekerheid en schaamte en daarnaast hebben ze vaak te kampen met fysieke klachten als vermoeidheid. Velen willen na verloop van tijd weer aan het werk of hebben te maken met een uitkeringsinstantie. Daarbij kunnen wij hen helpen."

Er is veel veranderd sinds Debby Nijenhuis een kleine dertien jaar geleden de Nije Stichting oprichtte: "Mijn moeder heeft vroeger ook kanker gehad. Nadat zij het nieuws kreeg, was er geen nazorg. Zij is zo, zonder enige nazorg, naar huis gereden. Toen ik zelf ziek werd en mijn arts me uitnodigde om de uitslag van het onderzoek te bespreken, zei ik dat ik liever gebeld wilde worden. Mócht het dan slecht nieuws zijn, dan wilde ik daarmee niet koud de auto in stappen, zoals mijn moeder destijds. Daarom is zo'n dependance zoiets geweldigs. Mensen worden er direct na een slechtnieuwsgesprek opgevangen door getrainde vrijwilligers van ons." In de vestigingen van MST in Haaksbergen en Oldenzaal gaat dit dit jaar ook gebeuren. De vierde dependance die de Nije Stichting opent is in de praktijk van huisarts Boermans in Overdinkel.

“Ik kijk altijd naar wat er nóg wel kan. Dat deed ik toen ik zelf ziek was en dat doe ik nu ook al jaren met de Nije Stichting.”

Ondertussen moet dit jaar ook de hoofdvestiging van de Nije Stichting gereedkomen: de Nije Hoeve op het Gezondheidspark in Hengelo. "Nadat er door twee aannemers voor elk 25.000 euro aan manuren in is gestoken, ligt het werk nu al weer een paar weken stil. We zitten vooral te springen om vakkundige timmerlieden. Ik hoop en verwacht nog steeds dat we ergens dit jaar open kunnen."

Voor Debby Nijenhuis is het glas vrijwel altijd halfvol: "Ik kijk altijd naar wat er nóg wel kan. Dat deed ik toen ik zelf ziek was en dat doe ik nu ook al jaren met de Nije Stichting. Vandaar dat ik geloof dat het goedkomt. We willen in de hoeve straks van alles kunnen aanbieden aan mensen die ziek zijn of herstellende van kanker en aan hun naasten. Lotgenotencontact, beweegactiviteiten, wellness, noem maar op. Dat komt in de ene schuur. Dan hebben we nog een schuur over. Mijn droom is het om daar een soort Ronald McDonald Huis in te vestigen. Een overnachtingsplek voor familie van mensen die van elders komen en in een Twents ziekenhuis worden behandeld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.