Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politiechef Hester Scholten: 'Wij zijn klaar voor een avondklok'

De politie in Hengelo is goed voorbereid op de eventuele invoering van een avondklok komend weekend. Dat vertelde politiechef Hester Scholten dinsdagavond in Hengeloos Peil. “We hebben de roosters aangepast, zodat we direct aan de slag kunnen, mocht dat nodig zijn. We hebben niet méér agenten nodig, maar de verdeling wordt wel anders."

Scholten legt uit: "De agenten die normaliter horecadiensten draaien op de vrijdag en zaterdag kunnen we relatief eenvoudig inzetten voor handhaving van de avondklok.” De kersverse (ze is in functie sinds 1 november jongstleden) politiechef van team Midden-Twente, stelt de Hengeloërs gerust: "We gaan echt niet iedereen die na achten zonder goede reden op straat te vinden is, in de boeien slaan, maar we gaan natuurlijk wel handhaven. Ik ben niet het type van ‘hup, met de lange lat erover’, maar als we gekke dingen zien, grijpen we natuurlijk in en gaan we beboeten.” Bij een argeloze wandelaar zal er waarschijnlijk eerst een waarschuwing volgen, geeft Scholten aan: “We liggen niet in de bosjes en staan niet op elke straathoek om mensen aan te houden.”

Hester001
"De agenten die normaliter horecadiensten draaien op de vrijdag en zaterdag kunnen we relatief eenvoudig inzetten voor handhaving van de avondklok."
Beeld: Still Hengeloos Peil / 1Twente Hengelo

Ook wordt gekeken naar de diensten van agenten die zich nu extra bezighouden met alles rondom inbraken. Scholten: “De criminaliteitscijfers zijn laag, maar we zien nu wel meer inbraken dan gemiddeld. Dat heeft te maken met het jaargetijde (het is langer donker, waardoor inbrekers meer tijd krijgen om ‘hun werk’ te doen, red.). Kunnen de agenten die zich hiermee bezighouden ook ‘op de avondklok gezet worden’ of gaat dat niet samen?”

“We gaan echt niet iedereen die na achten zonder goede reden op straat te vinden is, in de boeien slaan, maar we gaan natuurlijk wel handhaven.”

Wat Scholten uniek maakt, is het feit dat ze geen politieachtergrond heeft. Ze is de eerste politiechef van Nederland die van buiten de organisatie komt. Voor elke nieuwe politiechef zouden dit bijzondere tijden zijn, maar voor haar is het helemaal een sprong in het diepe. Begin december kreeg ze te maken met een ‘heel steile leercurve’, toen de gemeente Hof van Twente getroffen werd getroffen door een cyberhack. “Ineens werden er allerlei specialistische agenten van buiten opgetrommeld. Ik dacht: waar komen al die mensen vandaan?", lacht ze. De politiechef had veel contact met burgemeester Ellen Nauta: "Mogelijk was er op straat iets te vinden dat aan de hack gelinkt kon worden en misschien zou er wel maatschappelijke onrust ontstaan.” Gelukkig niets van dat alles, maar het werd voor Scholten wel een stoomcursus ‘cybercrisismanagement’.

Daarmee verwijst ze ook naar, wat ze een belangrijke taak van een chef vindt, het verbinden van mensen en groeperingen: “Als er iets is waar ik binnen deze organisatie aan wil werken is dat we meer op zoek gaan naar rode draden. Proberen aan de voorkant van een probleem te komen, zodat we kunnen anticiperen in plaats reageren met: ‘oh, het is weer zover’. We zijn al heel goed in het reageren op incidenten, baf erop af, zeg maar. Aan dat andere wil ik echter graag gaan werken.”

icon_main_info_white_glyph

Oproep

Hester Scholten, die Neerlands eerste burger in blauw is, deed in Hengeloos Peil een oproep aan de inwoners van Hengelo, Borne, Hof van Twente en Haaksbergen: “Als deze pandemie straks verleden tijd is, laat ik me graag uitnodigen door bedrijven, winkeliers, instellingen, bewonerscommissies, noem maar op. Ik wil graag horen waar ze mee zitten, wat ze van de politie verwachten, dat soort dingen.” Een functionele manier van kennismaken, zou je kunnen zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.