Hengelo heeft onlangs gebieden aangewezen waar windmolens en zonneparken gerealiseerd zouden kunnen worden. Tegen zowel windmolens als zonneparken kwamen direct al enkele bewonersgroeperingen in het geweer. Wat betreft zonneparken zijn er echter vormen denkbaar, die veel minder weerstand oproepen dan de gebruikelijke velden vol glimmende panelen. Vraag maar aan Erik Mol van de gemeente Bronckhorst. Hij is de geestelijk vader van Solarpark de Kwekerij, een zonnepark en natuurpark ineen, waartegen géén van de omwonenden bezwaar heeft gemaakt. Vrijdag is hij te gast bij 1Twente Vandaag.
De Natuur-en Milieuraad Hengelo heeft Erik Mol, beleidsmedewerker Duurzaamheid en Milieu bij de gemeente Bronckhorst, gevraagd volgende week donderdag 28 januari om 20.00 uur te vertellen over dit bijzondere zonnepark. Mensen kunnen de bijeenkomst meemaken via Zoom.
Het aanleggen van zonnevelden is een van de manieren om duurzame energie op te wekken. De parken zelf zijn echter vaak allerminst duurzaam aangelegd. Een groot probleem bij de aanleg is het behoud van de groene ondergrond. Als de panelen te dicht op elkaar staan, blijft er weinig over van de aanwezige biodiversiteit, want er komt te weinig licht en water op de aanwezige begroeiing.
"Vanaf het begin was het de bedoeling dat er in het park veel ruimte zou moeten zijn voor biodiversiteit en daarnaast wilden we veel draagvlak onder de omwonenden. Het park ligt pal tegen een woonwijk van het dorp Hengelo aan. Uiteindelijk is dat gelukt: na talloze overlegsessie heeft niemand bezwaar aangetekend en voelen velen zich zeer betrokken."
De Kwekerij is dan ook geen veld met alleen maar zonnepanelen. Op het 7 hectare grote terrein is 2,5 hectare ingeruimd voor zo'n 7.000 zonnepanelen. Verder is er op het terrein een biologische moestuin te vinden, is er in de vorm van wadi's ruimte voor waterberging, zijn er speelplekken voor kinderen en kan er gewandeld worden. Erik Mol: "Het park is dagelijks open voor iedereen. Alleen 's nachts zit het op slot. Een van de buren heeft de sleutel en zorgt daarvoor."
De Zoomsessie met Erik Mol bijwonen? Dan kan door je aan te melden via de website www.nmr-hengelo.nl. Na aanmelding wordt de Zoomlink toegestuurd. Deelname aan de digitale thema-avond is gratis.
De gemeente Bronckhorst, waartoe het dorp Hengelo behoort, staat geen parken groter dan 2 MegaWatt toe. Een tweede park is er nu in ontwikkeling. Hoe staat het met de rest van Nederland? Krijgt het concept van Mol en co. navolging? Erik Mol: "Er zijn in Nederland nu vier zogeheten 'energietuinen' in ontwikkeling. Het idee is precies hetzelfde als dat van Bronckhorst. Ze gebruiken op hun site zelfs onze foto's." Mol zegt het lachend: "Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Ik ben allang blij dat meer gemeenten inzien dat je zoiets alleen kunt doen met voldoende draagvlak onder de bewoners."
Hieronder een video van Solarpark de Kwekerij: