Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Martin Ciesluk: ‘Volgend jaar willen we helikopters inzetten’

Martin Ciesluk sliep in de weken voorafgaand aan oud en nieuw maar een uurtje of drie per nacht. Dat klinkt als een serieus probleem, maar hij vond het heerlijk. De in de Betuwe woonachtige lichtkunstenaar was de hele maand december druk met de voorbereidingen voor Het Hengelicht en als zzp’er in de evenementenindustrie was het voor hem juist fijn dat hij eindelijk weer de handen uit de mouwen kon steken. Hij vertelde er maandag 11 januari over in 1Twente Vandaag.

Hij lacht: “De uren die ik vanaf medio maart teveel heb geslapen, kwamen me nu heel goed van pas. Even een paar weken onder grote druk werken, ik vond het heerlijk!” Samen met Hengeloër Ton Nieuwenhuis zette de oud-UT-student in een paar weken tijd Het Hengelicht op touw. “We wilden iets doen om het oude jaar op een mooie manier uit te luiden en iedereen in Hengelo moest er van mee kunnen genieten. In eerste instantie met grote schijnwerpers op 35 plekken in de stad. Hengelo is 6 bij 6 kilometer groot. Op die manier zou je op elke vierkante kilometer een verstraler hebben. Maar toen de tweede lockdown werd afgekondigd, leek het ons verstandiger om met auto’s rond te gaan rijden. Op die manier zou je geen samenscholingen krijgen op die 35 plekken.” Uiteindelijk werden het zo’n 20 auto’s en toch nog 8 verstralers op een paar hoge punten in de stad.

Martin Ciesluk Ernst Bergboer
Martin Ciesluk: “De uren die ik vanaf medio maart teveel heb geslapen, kwamen me in december heel goed van pas.”
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

In eerste instantie wilden Nieuwenhuis en Ciesluk het evenement niet aankondigen: “Mensen zouden dan verrast worden door het licht. Uiteindelijk hebben we het wel moeten aankondigen, omdat we sponsoren nodig hadden. We moesten laten weten wat onze plannen waren. De gemeente wilde ons wel helpen, maar niet het volledige bedrag (circa 20.000 euro, red.) betalen. Toen het wel was aangekondigd, hadden sommige Hengeloërs torenhoge verwachtingen, die we natuurlijk nooit volledig konden waarmaken.”

Hieronder een filmische samenvatting van Het Hengelicht:

Dat had onder meer te maken met de opkomende mist. De zichtbaarheid werd nog verder verminderd doordat er tóch nog fiks wat vuurwerk werd afgestoken. Tel daarbij op het feit dat ze voor de organisatie maar drie weken de tijd hadden, terwijl in zoiets normaliter maanden werk gaat zitten. Ondanks dat is Ciesluk toch meer dan tevreden, vertelt hij. En volgend jaar? “Misschien dat we dan iets gaan doen met helikopters. De tekeningen liggen er al!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.