Verkeer
Stuur appje
Zoek

“Behoud oude bibliotheek aan de Vondelstraat"

Oude bibliotheek vondelstraat 2
Stichting Erfgoed Hengelo wil dat de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat behouden blijft als publieke voorziening. De gemeente wil af van het pand.
Beeld: 1Twente

Stichting Erfgoed Hengelo wil dat de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat behouden blijft als publieke voorziening. De gemeente Hengelo wil af van het historische pand en start binnenkort een verkoopprocedure, waarbij belangstellenden een visie en bod mogen indienen. Dat proces is vergelijkbaar met de verkoop van de panden aan de Paul Krugerstraat en de Bataafse Kamp.

De naderende verkoop van het historische gebouw is een doorn in het oog van Stichting Erfgoed Hengelo. "Het pand, dat gesticht is op initiatief van de C.F. Stork en zijn vrouw en ondersteund door de gemeente, vertegenwoordigt een zeldzame historische, culturele, architectonische, stedenbouwkundige en sociaal- maatschappelijke waarde," zegt voorzitter Hans de Gruil.

"Onze suggestie is om het een functie te geven als erfgoed centrum of cultureel centrum, vooral voor iedereen die zich bezig houdt met de basis van het culturele, erfgoed, kunst, culturele en amateur verenigingsleven. Wij roepen iedereen op om zich in te zetten voor het behoud van de eerste openbare leeszaal in Nederland voor de publieke zaak."


In 1919 schonk het echtpaar Stork hun boekencollectie en 50.000 gulden aan de stad Hengelo voor de oprichting van een openbare bibliotheek. In 1928 werd besloten tot de bouw van een eigen gebouw in de Vondelstraat. Als voorbeeld diende een aantal bibliotheken in Glasgow namelijk Elder, Whiteinch Shettleton en Partick Library.

De voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat is van 1930 tot en met 1986 in gebruik geweest als fabrieksbibliotheek van Stork en werd in de periode van 1986 tot 2015 gebruikt door het kerkgenootschap Bethel Pinksterkerk Nederland. De gemeente wilde het gebouw in die tijd al in de verkoop doen. Dat is echter niet doorgegaan omdat het nog werd gebruikt als gemeentelijk archief.

Inwoners van de stad mochten destijds meedenken over een mogelijke nieuwe bestemming. Dat leverde tientallen ideeën op, waaronder een kunstzaal, museum of wooncomplex. De gemeente had zelf de voorkeur voor een woonfunctie en wilde het gebouw toen aan een projectontwikkelaar verkopen met een goed idee.

De gemeente stelt wel voorwaarden aan de verkoop. Het object moet onder meer een goede samenhang hebben met de buurt. Ook moet het een aanvullende waarde hebben voor Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.