Verkeer
Stuur appje
Zoek

Heibel in de Nijverheid over aardgasvrij maken wijk

Twence
Restwarmte van Twence wordt momenteel al gebruikt om delen van Hengelo en Enschede van warmte te voorzien.
Beeld: 1Twente

Het Bewoners Overleg Nijverheid (BON) verdenkt de gemeente Hengelo ervan aan te sturen op de aanleg van een warmtenet in de wijk als alternatief voor aardgas, zonder oog te hebben voor andere alternatieven. De gemeente, op haar beurt, vindt dat de bewoners teveel focussen op alternatieven die nu nog niet marktrijp zijn. Lees: waterstof en biogas. De gesprekken tussen de partijen verlopen dan ook allerminst soepel.

BON-voorzitter Fred Holtkamp is duidelijk: “We zijn wel in gesprek, maar je hoort het af en toe schuren. Probleem is dat wij merken dat de gemeente vanaf dag één aanstuurt op de aanleg van een warmtenet zonder daarbij duidelijk de nadelen te noemen, terwijl ze dat bij de andere alternatieven wel doen.”

Het BON heeft de voorkeur voor een warmtepompsysteem. Twee types voor de verschillende woningtypes: eentje die geen aardgas nodig heeft voor de goed te isoleren huizen en eentje die nog wel aardgas nodig heeft voor de oudere woningen. Uiteindelijk moet aardgas daarbij vóór 2030 vervangen zijn voor duurzamer biogas of waterstof.

Wijkcomité ’t Genseler is ook anti-warmtenet. Daar willen ze naar een combiketel of hybride warmtepomp op waterstof. Voorzitter van die club is Herman Lok: “Wij staan er wel positief in. Wat ons betreft zijn de gesprekken constructief. Daarbij: iedereen blijft straks vrij om te doen wat ie zelf wil.” Lok kan dat zeggen omdat in ’t Genseler louter koopwoningen staan. Dat geldt niet voor de Nijverheid. Daar is het merendeel van de woningen van Welbions.

“Ik heb vijf gesprekken gevoerd met bewoners over onze strategie, waarin ik juist heb proberen uit te leggen hoe wij er in staan”, aldus Remko Cremers van de gemeentelijke projectgroep. “Gesprekken van in eerste instantie een uur, die wel eens uitliepen naar 2,5 uur. Daarin kwamen alle voors en tegens op de tafel. Kennelijk is het gevoel gewoon niet weg te nemen.”

Over de alternatieven die het BON voorstelt, zegt Cremers: “Wij zien niks in waterstof als energiebron, omdat het nog niet beschikbaar is en als het straks beschikbaar komt, is het veel beter geschikt voor de industrie. Je kunt er tot duizend graden Celsius mee verwarmen, dan ga je het toch niet gebruiken voor woningen waar je maar een fractie van die warmte nodig hebt?”

“Nu geeft het BON al een recensie van de middagvoorstelling, terwijl de avondvoorstelling nog moet komen.””

In een eigen nieuwsbrief van het BON van begin december komt een warmtenet als minst aantrekkelijke optie uit de bus, maar volgens projectleider Remko Cremers is dat staatje niet opgemaakt met de juiste cijfers: “We hebben samen een berekening gemaakt en laten doorrekenen door het Expertise Centrum Warmte (ECW). Over de conclusies zijn we nog in gesprek.”

Het steekt Cremers dat het BON met een eigen nieuwsbrief kwam, terwijl was afgesproken dat er een gezamenlijke nieuwsbrief zou worden verspreid. Dat is inmiddels ook gebeurd, maar daarin doet elke partij zijn eigen verhaal en Cremers had graag één boodschap verkondigd: “Nu geeft het BON al een recensie van de middagvoorstelling, terwijl de avondvoorstelling nog moet komen.”

Na de zomer moet de gemeenteraad een besluit nemen. Denkt Holtkamp dat de raadsleden zich daarbij een goede mening kunnen vormen? “Ze hebben in elk geval onze nieuwsbrief gehad en de komende tijd zullen we met de fracties in gesprek gaan. We hebben er geen vertrouwen in dat de projectgroep hen een objectief verhaal zal vertellen.”

Het goede nieuws is dat er nog wel gesproken wordt, maar of BON en gemeente dichterbij elkaar gaan komen is nog maar de vraag. Ander goed nieuws, en dan met name voor voor de voorstanders van een warmtenet, is dat er binnenkort subsidie beschikbaar komt voor aansluiting op een warmtenet, zoals dat er ook al is voor warmtepompen. Deze subsidies zijn nog niet meegenomen in de berekeningen. Mogelijk dat bewoners en gemeente met dat zakcentje iets nader tot elkaar komen?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.