Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Vrouwengroep de Hengelose Es zorgt al 10 jaar voor verbinding

Vrouwengroep de Hengelose Es bestaat tien jaar. Het initiatief is destijds ontstaan uit het Loes Café, opgezet door de gemeente Hengelo en Humanitas, waar ouders terecht konden voor advies over opvoeden én ervaringen met elkaar konden delen.

Ingrid Scherphof neemt als coördinator al acht jaar het voortouw en regelt alles voor deze groep. Zelf kwam ze jaren geleden ook met vragen bij het Loes Café en dat heeft haar in die tijd enorm geholpen als alleenstaande moeder.

De Vrouwengroep, die tegenwoordig onder Wijkracht valt, is een plek om samen te komen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals koffieochtenden. Ook is er aandacht voor een gezondere leefstijl door goede voeding en voldoende beweging. Tijdens de bijeenkomsten en gesprekken die de vrouwen hebben, wordt er veel met elkaar gedeeld en is er ruimte voor een lach en soms ook een traan. "Soms kun je onzeker zijn door wat er in je leven gebeurt. Dan is het mooi als je elkaar in eigen kracht kunt zetten, weer ziet en vindt."

Ingrid luistert naar de behoeftes van de vrouwen en probeert deze zo goed mogelijk te vervullen. Zo zorgt ze ervoor dat ouderen in coronatijd, waarin veel mensen op zichzelf zijn aangewezen, digitaal vaardiger worden, want even contact leggen via zoom is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Ingrid scherphof3
Ingrid Scherphof van de Vrouwengroep Hengelose Es
Beeld: 1Twente

Ingrid merkte dat er best wat taal- en cultuurverschillen waren binnen de groep en wil door wederkerig begrip de kracht bij elkaar naar boven halen. "Het veranderen van de wereld is op dit moment een feit," zei ze vorig jaar tijdens de uitreiking van de Hengelose vrijwilligersawards.

"We moeten leren van elkaars culturen, want we gaan niet meer terug naar hoe het was. We zijn allemaal met elkaar, we moeten het met elkaar doen. Dat is de insteek van onze groep." Om diversiteit in de groep bespreekbaar te maken is Ingrid bezig met het project ‘presenteer je leefwereld’. Bij dit project vertellen vrouwen over hun eigen achtergrond en cultuur. Op die manier leren ze elkaar nog beter kennen en ontstaat er meer kennis en begrip voor elkaar.

Een ander positief effect is dat het vertellen van verhalen over hun eigen leven de taalontwikkeling bij vrouwen stimuleert die nog maar pas in Nederland zijn.

“Vaak denk je dat je het allemaal zelf en alleen moet doen, maar je bent zoveel sterker als je het met elkaar doet.”

De waarde van een vrouwengroep in de wijk heeft zich wel bewezen na al die jaren. "Ik ben er zelf jaren geleden ook gekomen met vragen en onzekerheden en heb gemerkt dat ik door steun veel meer in mijn eigen kracht ben komen te staan. Dat wil ik eigenlijk doorgeven. Vaak denk je dat je het allemaal zelf en alleen moet doen, maar je bent zoveel sterker als je het met elkaar doet."

Vanwege de coronamaatregelen kunnen de 36 vrouwen momenteel niet samenkomen in het wijkcentrum, maar ook daar weet Ingrid mogelijkheden te vinden. Zo nodigt ze elke maandag volgens richtlijnen vrouwen bij haar uit op de koffie en organiseert ze elke donderdag een wandeling, uiteraard ook volgens de richtlijnen.

Maandag 11 januari bestaat de vrouwengroep tien jaar. Een feestje om dit heugelijk feit te vieren, moet noodgedwongen in de ijskast door de corona, maar zodra het mogelijk is, wordt het jubileum samen met de vrouwen op gepaste wijze gevierd.

Meer weten over de Vrouwengroep De Hengelose Es of een ontmoetingsgroep in je eigen wijk? Kijk dan op de website van Wijkracht. Het is daar ook mogelijk om te chatten met een medewerker over ondersteuning in crisistijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.