Het wordt warmer. De gemiddelde temperatuur in Twente is de afgelopen zestig jaar gestegen. Dat blijkt uit data van het KNMI. De laatste tien jaar was de gemiddelde temperatuur in Twente 10,5 graden Celsius, terwijl dat in de jaren 60 gemiddeld nog 8,7 graden was. Ook het aantal tropische dagen is verder gestegen.
De cijfers zijn afkomstig van het KNMI-weerstation op vliegbasis Twenthe en zijn van 1951 tot 2020. Wat opvalt is dat de gemiddelde temperatuur is toegenomen. Het lijkt in eerste instantie niet een grote toename, maar het gaat volgens de experts voor allerlei problemen zorgen. Tijdens de zomers zullen er langere perioden van droogte zijn en krijgen we te maken met zwaardere regenbuien. De temperatuur in de stad zal verder oplopen door hittestress.
De laatste jaren werd het aantal weerrecords gebroken. Het jaar 2020 gaat de boeken in als het warmste jaar in Twente, sinds het begin van de telling.
Het KNMI maakte afgelopen dinsdag de nieuwe jaargemiddelden bekend van de periode 1991-2020. Aan de hand van jaargemiddelden kan de meteodienst bepalen in hoeverre ons klimaat is veranderd. In het jaargemiddelde worden er naast de temperatuur ook gekeken naar neerslag, vorst, zonduren en verdamping. Sinds de start van de telling in 1901 in De Bilt, is de gemiddelde jaartemperatuur gestegen met ruim 2 graden Celsius. Volgens de weerinstantie stijgt de temperatuur in Nederland harder dan het wereldwijde gemiddelde.
Het KNMI verwacht dat de temperatuur in de toekomst blijft stijgen. In 2014 kwam het weerinstituut met een viertal scenario's. In de komende jaren zal het aantal droge perioden toenemen, wat een nadelig effect heeft voor de natuur, landbouw en de leefomgeving.
Het klimaat veranderd voortdurend. Vroeger waren er ijstijden en periodes van warmte. Dit gebeurde op een natuurlijke manier, maar tegenwoordig is er een andere oorzaak. De klimaatverandering waar we het nu mee te maken hebben wordt veroorzaakt door de mens. Broeikasgassen hebben hier mee te maken. Door de uitstoot van CO2 uit auto's, fabrieken en huizen, houdt dit gas de warmte vast. Hierdoor stijgt de temperatuur verder.