Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Hengelicht op herhaling? Ik doe nooit twee keer hetzelfde'

Hengelicht klokstee
Kort na middernacht was dit het beeld vanaf de Klokstee. "Zó hadden we het in gedachten. Er zijn 9 of 10 mobiele units te zien. Even later barstte het vuurwerk los en werd het een stuk minder helder."
Beeld: Edwin Nieuwenhuis

Of Het Hengelicht tijdens de volgende jaarwisseling wéér gaat schijnen, is afhankelijk van vele factoren, maar bedenker Ton Nieuwenhuis ziet het wel zitten: een lichtend alternatief voor het vuurwerk. Een waarom ook niet? Corona zal eind 2021 hopelijk geen rol meer spelen, maar een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod hangt nog altijd in de lucht. Overigens wordt het geen zelfde soort show, aldus lichtkunstenaar Martin Ciesluk: "Ik doe nooit twee keer hetzelfde."

Ton Nieuwenhuis is zeker tevreden vertelt hij drie dagen later: "Dat er ook mensen minder enthousiast waren is jammer, want je probeert het voor iedereen waarde te geven. De livestream zoals we hem nu online hadden, was minder geslaagd. Vijf minuten kijken naar een lege rotonde is natuurlijk geen reclame voor Het Hengelicht. Een volgende keer moet er altijd iets te zien zijn. Op andere factoren hadden we geen invloed. Het was een beetje mistig en er werd toch nog behoorlijk wat vuurwerk afgeschoten. Daardoor was het effect van de lichtstralen minder dan we gehoopt hadden."

Hengelicht tracking gps
Zestien van de 21 auto's konden gevolgd worden met GPS-tracking en dat leverde na afloop deze 'routekaart' op. Te zien is dat vrijwel heel Hengelo bezoek heeft gehad van een rijdende verstraler.
Beeld: Edwin Nieuwenhuis

Op oudejaarsdag om acht uur ’s avonds schakelde burgemeester Sander Schelberg de lichten aan en gingen meer dan twintig auto’s met aanhanger, allen voorzien van verstralers, vanaf het plein voor het stadhuis de weg op. Op acht vaste locaties stonden eveneens lichtinstallaties. Nieuwenhuis: "Veel mensen rekenden op een spectaculaire lichtshow, maar dat was nooit de bedoeling. We wilden een boodschap van hoop verspreiden, een signaal afgeven van verbroedering. De Hengeloërs een hart onder de riem steken. Daarin zijn we, geloof ik, wel geslaagd.”

Ciesluk nieuwenhuis hengelicht
Martin Ciesluk (links) en Ton Nieuwenhuis: "We moeten nog evalueren en het is afhankelijk van veel factoren, maar wat ons betreft komt er zeker een vervolg."
Beeld: Edwin Nieuwenhuis

Martin Ciesluk was verantwoordelijk voor onder meer de logistiek en de techniek van het hele spektakel: "Het moest in drie weken worden georganiseerd. Alleen al daarom was het een klus van een omvang die ik nog nooit eerder heb gedaan."

Dat niet elke Hengeloër even enthousiast was, snapt hij wel: "Er was een gigantisch verwachtingspatroon gecreëerd, maar ik wist dat we niet alle 80.000 Hengeloërs flabbergasted achter het kamerraam zouden krijgen. We moesten het nu doen met een hoeveelheid licht die normaal gesproken bij een concert in de Ziggo Dome hangt. In Hengelo heb je het over een oppervlak van 36 vierkante kilometer. En waar je bij vuurwerk letterlijk in het licht kijkt, keek je hier naar de stralen. De bron zag je niet of nauwelijks. En daarbij was er 500 meter zicht, terwijl we hadden gehoopt op 2 kilometer."

“Mensen stonden op straat of achter ramen te zwaaien, de chauffeurs kregen oliebollen en alcoholvrije biertjes en er waren kinderen die stratenlang mee renden.”

De mensen die met auto's plus aanhanger door de stad reden die avond en nacht kwamen na afloop terug in de hal van de thuisbasis, accuproducent Super B op bedrijvenpark Westermaat, met prachtige verhalen, vertelt Nieuwenhuis: "Mensen stonden op straat of achter ramen te zwaaien, de chauffeurs kregen oliebollen en alcoholvrije biertjes en er waren kinderen die stratenlang mee renden."

Of er een tweede editie van Het Hengelicht komt, is afhankelijk van nogal wat factoren, maar Nieuwenhuis en Ciesluk staan er zeker voor open. Nieuwenhuis: "We moeten nog evalueren en het is afhankelijk van veel factoren, maar wat ons betreft komt er zeker een vervolg. We hebben in elk geval veel geleerd van deze eerste keer, dus een volgende keer kan het alleen maar mooier worden." Martin Ciesluk gekscherend: "Met een paar helikopters erbij kunnen we ook gaan werken met horizontale lichtstralen."

icon_main_info_white_glyph

Twintig mille

De show kostte iets meer dan 20.000 euro. Dat geld is bijeengebracht door een fiks aantal sponsoren, waaronder gemeente Hengelo. De gemeentelijke bijdrage was al eerder opzij gezet voor een vuurwerkshow

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.