Verkeer
Stuur appje
Zoek

GGD-directeur: ‘We hebben het op die manier niet zien aankomen en ook niet geoefend’

GGD-frontvrouw Samantha Dinsbach heeft een turbulent jaar achter de rug. Ineens was er een nieuw virus en moest er een team worden opgezet om alle vragen te kunnen beantwoorden. “Op de afdeling ‘team infectieziekte’, bestaande uit verpleegkundigen en artsen, werkten vóór corona tien mensen. Hier monitoren ze bijvoorbeeld legionella. Nu werken op die afdeling 300 mensen”, vertelt de directeur Publieke Gezondheid. In 1Twente Het Jaar kijkt ze terug op een veelbewogen jaar.

De GGD is voortdurend bezig met het ontwikkelen van plannen en het voorbereiden op rampen en crisissen. In het eindejaarsprogramma licht Samantha Dinsbach onder andere toe dat zij met haar team vorig jaar “toevallig” nog een pandemie oefende. Ook met de Veiligheidsregio Twente werden in januari al afspraken gemaakt toen bekend werd dat in China en nieuw virus bestond. “Op moment dat er een eerste besmetting in Twente zou zijn, hebben we afgesproken dat we bij elkaar komen als Veiligheidsregio. Maar dat dít er achterweg zou komen, en zó lang, heb ik niet bedacht”, laat de Zwolse weten.

De afgelopen maanden waren voor niemand altijd even makkelijk. Ook Dinsbach ziet om haar heen mensen die eenzaam zijn, bedrijven die failliet gaan, mensen die ernstig ziek zijn en overspannen personeel in volle ziekenhuizen. “Onze boodschappen waren denk ik altijd duidelijk, maar ik heb me soms wel afgevraagd hoe ik nu duidelijk moet maken aan de inwoners van Twente hoe ernstig dit is. Hoe krijg ik het bij de mensen goed tussen de oren?”, geeft de directeur aan. Het blijft een puzzel voor haar en het team. Daarnaast geeft zij toe dat de GGD in het begin wel beter erover na had moeten denken hoeveel medische beschermingsmiddelen voor het personeel in ziekenhuizen nodig zijn. Even later aarzelt ze een momentje en denkt over de actuele situatie na: “Dat we zó lang, zó veel mensen ziek zouden krijgen en de zorg zó structureel overbelast zou worden, hebben we op die manier niet zien aankomen en ook niet geoefend.”

Juist daarom waren er sommige momenten, waarin goede afspraken belangrijk waren. Zo noemt Dinsbach het moment waarop de commerciële teststraten steeds populairder werden in Nederland. “Dat de testen niet gevalideerd waren, was één probleem”, begint zij. “Maar er waren ook teststraten die dezelfde test hebben aangeboden als de GGD. Na een tijdje werd duidelijk dat er te weinig labcapaciteit was voor deze testen én de testen van de GGD. Mensen die dus betaalden kregen sneller een uitslag dan mensen die niet betaalden voor de test van de GGD. Daar vind ik wat van.” Inmiddels gaat het goed en geven sommige teststraten de positieve uitslagen door aan de GGD.

Ondertussen zijn de GGD en ook het onderzoek stukken verder en is er een vaccin op komst. Dinsbach benadrukt hoe belangrijk deze vaccinatie is. “Samen met de testen zijn dat de twee pijlers om de samenleving weer open te kunnen gooien en om tegen de zomer weer veel meer te mogen en misschien zelfs op vakantie te kunnen. Maar ook om weer dicht bij je familie en vrienden te kunnen zijn”, aldus Dinsbach.

Dat persoonlijke contact met vrienden en familie mist uiteraard ook Dinsbach. Zij legt de nadruk daarom duidelijk op de belangrijkheid van de eigen gezondheid: “We moeten beseffen dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en dat gezondheid ook betekent dat je gezond tussen de oren bent.” Om in deze drukke tijd tot rust te komen, heeft ook Dinsbach, die aangeeft altijd bereikbaar te zijn, een aantal manieren. “In eerste instantie heeft mijn man mij hierin gesteund. Soms was hij wel aan het mopperen als ik weer tot ’s avonds laat druk was. Maar ik kook ontzettend graag en probeer mijn gedachten met tekenen te verzetten”, vertelt zij.

Samantha Dinsbach closeup Henk Ten Harkel
GGD-directeur Publieke Gezondheid Samantha Dinsbach in de studio van 1Twente.
Beeld: Henk ten Harkel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.