Het Abraham Ledeboerpark is het vlaggenschip van de Enschedese en wereldwijde parken. De jury van de Green Flag Award beoordeelde het park en had niets dan lof voor de groene ruimte aan de Hengelosestraat. De Enschedese stadsdeelbeheerder André Hardiek is internationaal jurylid van Green Flag Award en stadsdeelbeheerder in Enschede. “We zitten in Enschede heel mooi, hebben veel groen dankzij ons textielverleden.”
De Green Flag Award is een Engelse organisatie die een standaard opstelt voor de kwaliteit van het openbaar groen. “Een keurmerk”, zegt Hardiek. “Het gaat om gebruik van vriendelijk materiaal, je mag geen gif gebruiken, het park moet openbaar en vrij toegankelijk zijn”, somt hij een aantal beoordelingscriteria op.
Hardiek mag wereldwijd alle 2000 parken beoordelen, alleen de Enschedese exemplaren niet. “Ik heb de twee Amsterdamse juryleden die naar het Ledeboerpark kwamen wel begeleid.”
Uiteindelijk is het wel het publiek dat stemt op een park. En heel veel stemmen, Hardiek weet niet precies hoeveel, kwamen in Enschede terecht. “Het gebruik van het park, de ligging, de toegankelijkheid tellen zwaar.”
Zelf nam hij door corona gedwongen een virtueel kijkje in het park de Rivierenhof in Antwerpen. “De mooiste vond ik de begraafplaats bij Chelsea in Londen waar 200.000 mensen zijn begraven. Surrealistisch zo mooi.
De supporters van Chelsea lopen over deze begraafplaats van de metro naar het stadion. Het is de kortste route, het park wordt dus veelvuldig gebruikt.
Enschede is zich schijnbaar niet zo bewust van de groene kwaliteit van de stad. “Dat kan beter. We kunnen onszelf beter promoten en laten zien wat we hebben. Enschede wil een internationale stad zijn, talent vasthouden en een van de mogelijkheden om dat te doen is hiermee.”
Naast een park in het Verenigd Koninkrijk is ons Ledeboerpark het park met de langst lopende internationale erkenning. Enschede staat in de top tien samen met bekende parken uit Spanje, Nieuw-Zeeland, Australië, Ierland, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Zweden, België en Duitsland.
De Vereniging Wageler Samen, afgelopen maand op 26 november opgericht, is apetrots op het Abraham Ledeboerpark park dat samen met landgoed Het Wageler als visitekaartje van Enschede wordt gezien. “Geweldig hè, dat we voor de zoveelste keer zo’n onderscheiding krijgen”, geniet verenigingssecretaris Gerrit Meutstege nog na.
Vereniging Wageler Samen wil samen met alle betrokken organisaties in het park activiteiten ontplooien zodat het gebruik van de groene oase wordt vergroot.
“Sporten, maar ook werken aan de biodiversiteit met de bijenvereniging die de wilde bij wil promoten. En Zorgboerderij De Viermarken dat mee kan helpen met het beheer en onderhoud van het park.”
Doel van zijn club is ook om het park beter op de kaart te zetten. “Voor Enschedeërs en de plaatsgenoten die in de omringende wijken wonen en er kunnen recreëren.”
Meutstege wijst op de positie van Enschede als groenste gemeente van Nederland, dertiende van Europa en negentiende van de wereld. Het is niet alleen het Ledeboerpark waarmee de stad zich onderscheidt, wil hij maar zeggen.
“Rond de stad liggen meer dan 200 landgoederen en als je dan ook nog eens de boeren meerekent dan krijg je een heel afwisselend groen landschap.”
Volgens Meutstege is ‘zijn’ park ook onderscheiden, omdat het zo mooi is ingebed in het cultuurlandschap van Het Wageler dat er stijf tegenaan ligt. En natuurlijk door de kroonjuwelen als de enorme mammoetboom van 120 jaar oud, de rhododendrons, het koetshuis, het historische los hoes Lammerinkswönner, de hertenwei en heemtuin. Genoeg om van te genieten, aldus Meutstege.