Het is nog niet officieel, maar er bestaat een gerede kans dat de scholen vanaf woensdag de deuren weer zullen sluiten. Moet kunnen, zo vlak voor de kerstvakantie, zou je als argeloze buitenstaander kunnen denken, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.
Op Hogeschool Tio in Hengelo bijvoorbeeld zitten ze nu middenin de tentamens. Die duren nog tot donderdag. Locatiedirecteur Maurice Krabbenborg: "Tentamens moeten in principe altijd doorgang kunnen vinden, zelfs bij een algehele lockdown."
Hogeschool Tio heeft opleidingen op het gebied van economie, ondernemerschap en recht. De school is altijd klein gebleven en dat is in deze crisis vooral een groot voordeel, aldus Maurice Krabbenborg: “Wij hebben 150 leerlingen, terwijl Saxion er 23.000 telt. Ga er maar aan staan, als je die studenten allemaal in de klas wilt blijven lesgeven én die 1,5-metermaatregel wilt handhaven. Bij ons kan dat. De lokalen zijn zelfs zo groot dat we makkelijk twee meter kunnen aanhouden. Net als alle andere hogescholen moesten wij dit voorjaar ook overschakelen op online lessen, maar we waren blij dat we na de zomer weer fysieke lessen konden geven. Maar dat zal straks weer voor enkele weken afgelopen zijn."
Een school waar het nieuws van de lockdown wél hard aankomt, is Praktijkschool 't Genseler. Directeur Dave van Zutphen en teamleider Eric Wennink gaven eind oktober in Tubantia al aan dat hun leerlingen de schoolstructuur keihard nodig hebben. Bij de eerste lockdown zagen ze leerlingen in niveau achtergaan. "Een deel hing tot ’s avonds laat op straat. Van thuisonderwijs kwam, ondanks alle inzet van school, vaak weinig terecht”, aldus het tweetal destijds in het dagblad.
Voor leerlingen aan 't Genseler is het vmbo te moeilijk. Op 't Genseler leren ze zich staande houden in de maatschappij. Als dat voor onbepaalde tijd wegvalt, kan dat nare gevolgen hebben. Het praktijkonderwijs valt onder het regulier voortgezet onderwijs. Dat betekent dat het dit voorjaar ook elf weken dicht zat. Terwijl het speciaal onderwijs de leerlingen al eerder weer hele dagen mocht ontvangen. 't Genseler was daar ook dolgraag voor in aanmerking gekomen. Vanmiddag wilden Van Zutphen en Wennink nog niet reageren in afwachting van de persconferentie van premier Rutte.
Hetzelfde geldt voor een aantal basisscholen in Hengelo. Die verwijzen allemaal naar de Schaepmanstichting, waaronder de meeste Hengelose scholen vallen. "Straks ga ik met mijn team om de tafel en vanavond komt het managementteam bijeen. Daarna valt er meer te zeggen, maar bel anders met de Schaepmanstichting", aldus Louis Padberg, locatiedirecteur van IKC Esrein.
Een woordvoerder van de Schaepmanstichting laat om 14.15 uur weten dat alle bestuurders in overleg zitten en dat er daarna zo snel mogelijk duidelijkheid zal worden gegeven. "Ervan uitgaande dat het klopt wat er vanavond in de persconferentie bekendgemaakt zal worden."
Volgens woordvoerder Els van Riel van het ROC van Twente wórdt er al veel online les gegeven: "Voor ons verandert er niet zo veel. Alleen bepaalde praktijklessen worden nog op locatie gegeven." Ook blijft de school open voor studenten die het moeilijk hebben.