Op steeds meer plekken in Nederland wordt afscheid genomen van Zwarte Piet. Ook gemeente Hengelo lijkt roetveegpiet te hebben omarmd. Hoewel er in de stad dit jaar geen sinterklaasintocht was, bracht Sinterklaas afgelopen week een bezoek aan het stadskantoor, samen met een roetveegpiet.
In het Sinterklaasjournaal werd weken geleden de oproep gedaan om tekeningen in te leveren bij het stadhuis. Ook burgemeester Sander Schelberg werd overladen met post van Hengelose kinderen. Donderdag maakte Sinterklaas even tijd om een zak vol kleurplaten en tekeningen in ontvangst te nemen uit handen van de burgemeester.
Met een nadrukkelijke keuze voor een roetveegpiet lijkt Hengelo een duidelijk signaal te hebben afgegeven dat ook de gemeente meegaat met landelijke ontwikkelingen, waarin geen plek meer is voor Zwarte Piet. Steeds meer Nederlandse gemeenten kiezen definitief voor een roetveegpiet, zoals Almelo en Oldenzaal. Enschede koos vorig jaar voor een combinatie van roetveegpieten en traditionele pieten.
De intocht in Hengelo is één van de grootste intochten in de regio die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Of Stichting Hengelo Sint Nicolaasstad, de organisatie van de sinterklaasintocht in het centrum van de stad, in 2021 volledig meegaat met de trend en ook afstapt van de traditionele keuze voor Zwarte Piet, dat is nog onduidelijk. De organisatie heeft nog geen enkele mededeling gedaan over de kleur van de pieten tijdens de eerstvolgende intocht. De gemeente Hengelo heeft eerder al aangegeven dat een mooi kinderfeest voorop moet staan, waarbij de veiligheid van deelnemers en toeschouwers belangrijk is.
Eerder deze week werd bekend dat het draagvlak voor Zwarte Piet landelijk afbrokkelt. Nog ruim eenderde van de Nederlanders is voorstander van het behoud van Zwarte Piet, blijkt uit opinie-onderzoek van onderzoeksbureau I&O Research. Ruim de helft van de Nederlanders verwacht dat het binnen tien jaar met hem gedaan zal zijn, meldde de Volkskrant. Uit het onderzoek bleek ook dat in het oosten van het land nog altijd meer waarde wordt gehecht aan een traditionele ‘Zwarte Piet’ dan de rest van het land. Zo'n 45 procent van de ondervraagden uit het oosten van Nederland vindt dat het uiterlijk van Piet moet blijven zoals die was.