Waar wij dachten alle Enschedese kandidaten voor een plek op een blauw zeteltje in de Tweede Kamer in het vizier te hebben, dook daar plots een zevende op. Maandag bleek dat ook Yara Hümmels, nu fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad, in dat rijtje thuishoort. Sterker: zij staat op de lijst.
Hümmels staat op plek 44. Dat is niet verkiesbaar, of er moet een politieke en electorale aardverschuiving plaatsvinden, maar verzilvering van dat kandidaatschap is evenmin uitgesloten. Met 17.000 voorkeursstemmen is een plek op het Binnenhof toch nog mogelijk. We spraken met de Enschedese in 1Twente Vandaag. Over haar beweegredenen, haar toekomst en en passant ook over het politieke vervolg over de brandbrief van het Diaconaal Platform.
De PvdA heeft op dit moment, na een vrije val van een reeks verkiezingen op rij, 9 zetels in de Kamer. De partij staat in de laatste peiling van I&O op 14 zetels. Plek 44 is daar een eind vandaan.
Hümmels heeft er bewust voor gekozen haar kandidaatschap niet eerder publiek te maken dan na het moment waarop die definitief was. Afgelopen zomer werd zij vanuit provinciale kringen benaderd met de vraag kandidaatschap te overwegen. “Dan ga je nadenken. De enige uit Enschede en uit de regio, die ik kan vertegenwoordigen. Ik ben nog een redelijk jonge vrouw en kan iets betekenen voor gelijke kansen voor vrouwen, bijvoorbeeld. Landelijk spelen andere problemen en heb je andere mogelijkheden. Daarom heb ik me gekandideerd.”
Waarom Hümmels PvdA-adept is, kan ze maar moeilijk benoemen. “Dat is zo logisch voor mij. Ik wil vechten voor basale zekerheden in het leven, zodat iedereen volwaardig mee kan doen. Voor betaalbare duurzaamheid voor iedereen, voor gelijke kansen.” Het is tijd voor verandering, vindt de Enschedese. “De coronacrisis heeft heel duidelijk gemaakt dat het land verdeelder is dan ooit.” Ze doelt daarmee op de kloof tussen mensen die het goed hebben en mensen die niet de kansen hebben om mee te doen.
Over de melding van het Diaconaal Platform van misbruik van juridische procedures door de gemeente laat Hümmels zich in afwachtende bewoordingen uit. “Je moet zou als gemeente altijd moeten zoeken naar de mogelijkheden die de wet biedt om in het voordeel van inwoners te beslissen. We moeten eerst onderzoeken of de beweringen van het Diaconaal Platform echt kloppen, dan pas kun je wat doen.” Over twee weken is er een debat ingelast om het daarover te hebben. “Daar gaan we het hebben over wat er moet gebeuren en hoe we dat gaan doen.”
Mocht Hümmels met voorkeursstemmen toch op het Binnenhof belanden, dan blijft ze in Enschede wonen. “Dat is de bedoeling, je regio vertegenwoordigen.” Gebeurt dat niet, dan is er lokaal nog veel te doen. “In beide gevallen ben ik een mooie aanwinst voor Enschede.”