Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jan Veldhuizen over brandbrief: “Een zwijgende massa is onrecht aangedaan”

Na maanden van zwijgen, verbrak Jan Veldhuizen vandaag de stilte rond de brandbrief die ‘zijn’ Diaconaal Platform bij college en raad op tafel legde. “We zijn twee jaar in gesprek geweest, hebben het college en de gemeente alle gelegenheid gegeven om het intern op te lossen, maar we kwamen er niet doorheen.”

Die brandbrief is feitelijk een memo waarin het Diaconaal Platform Enschede melding maakt van misbruik van juridische procedures door de gemeente Enschede. Een ernstige aantijging. Om die reden wilde de gemeenteraad een gesprek met het platform. In de raad leefden vragen over de aanleiding voor dat memo en de felle toon van de gerespecteerde vrijwilligersorganisatie.

Veldhuizen ging aan tafel bij 1Twente Vandaag in op zowel die aanleiding als die toon. De teller van het aantal hulpvragen aan het platform gaat dit jaar ruim boven de drieduizend uitkomen. Veldhuizen en de zijnen hebben ervaring. De dominee was snoeihard in zijn oordeel over de ervaringen met een onbuigzaam gemeentelijk apparaat. “Een zwijgende massa is onrecht aangedaan.”

““Hoe kun je nou iemand die gehandicapt is bezwaar en beroep laten aantekenen? Iemand die alleen is?””

Met die zwijgende massa doelde Veldhuizen op mensen die een beslissing van de gemeente krijgen waarmee zij het niet eens zijn, maar die niet de hulp, de middelen of de veerkracht hebben om daar bezwaar tegen te maken. Hij vertelde het verhaal dat aanleiding was voor het schrijven van het bewuste memo. En zo zijn er talloze verhalen te vertellen, aldus de voorman en belangenbehartiger. “Dit is geen foutje, dit is bewust.” En: “Dit gebeurt constant.”

Jan Veldhuizen 2 Ernst Bergboer
Jan Bonne Veldhuizen, voorzitter Diaconaal Platform Enschede: "Dit zijn geen incidenten, dit is bewust."
Beeld: Ernst Bergboer

Afgelopen vrijdag sprak Veldhuizen met de Enschedese raad, zoals gezegd. “Een indrukwekkend verhaal”, zeiden raadsleden over de volle breedte van het spectrum na afloop. “Hier moeten we wat mee.” Het Diaconaal Platform maakte de stap om dat memo openbaar te maken na een zoveelste uitnodiging voor een gesprek met de ambtenarij. “Dat gesprek voeren we al twee jaar”, zei Veldhuizen in 1Twente Vandaag. “Daar komen wij niet doorheen. Hier kan alleen het college wat doen.”

““Ik heb groot respect voor de ambtenaren in Enschede. Deze mensen krijgen iets over zich heen wat ze niet verdiend hebben.””

Veldhuizen zei ‘groot respect’ te hebben voor de Enschedese ambtenaren en bood zelfs zijn verontschuldigingen aan. “Deze mensen krijgen iets over zich heen wat ze niet verdiend hebben. Zij kunnen hier niets aan doen, ze hebben een instructieboekje dat ze moeten volgen.” De gemeenteraad heeft inmiddels een debat over de kwestie aangekondigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.