De otter is bezig aan een opmars. In Twente zitten ze al in de Regge en de Dinkel en iets zuidelijker in de Achterhoek is er in oktober voor het eerst in vijftig jaar eentje in de Berkel bij Rekken gespot. Een andere, iets kleiner exemplaar, is een week geleden met dezelfde cameraval vastgelegd. We namen er een kijkje met ecoloog, Rekkenaar én ‘otterspotter’ Gerard Lubbers.
Vrijwel dagelijks zoekt Lubbers naar ottersporen langs de Berkel, op loopafstand van z’n huis. Otterpoep en pootafdrukken vond hij al regelmatig, maar eind oktober zag hij de eerste otter in het echt. Dat wil zeggen op beelden van een zogeheten ‘cameraval’, een camera die bij de geringste beweging in actie komt. “Dat was natuurlijk fantastisch. Je weet dat ze er zitten, maar nu zie je ze ook daadwerkelijk!”
Jarenlang stond de otter op de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren, maar op de onlangs ge-update versie ontbreekt-ie. Niet dat er nu duizenden in Nederland zijn, maar de otter is wel bezig aan een gestage opmars. Zo'n vierhonderd zijn er nu in Nederland en dat worden er alleen maar meer. De otters die in de Regge worden gezien, zijn afkomstig van een dertig jaar geleden in de Weerribben-Wieden uitgezette groep. Lubbers: “Ze hebben zich vandaaruit via de Vecht verspreid. Dat geldt ook voor de meeste otters in Drenthe, Groningen, Friesland en Zuid-Holland. De otters in de Dinkel en ook hier in de Berkel komen juist van de andere kant, vanuit Duitsland.”
De otters die we nu in Rekken gezien hebben, zijn afkomstig uit de omgeving van Vreden. Daar zit een grotere populatie. Het gaat in Rekken waarschijnlijk om jonge otters, die hun eigen gezinnetje willen stichten. Lubbers: “De Berkel en de Dinkel zijn daar zeer geschikt voor, omdat het water steeds schoner wordt.”
Daarnaast zijn de oevers en de aanliggende percelen van het stuk Berkel tussen Rekken en de grens steeds mooier geworden en daarmee ook geschikter voor bijvoorbeeld otters. Lubbers: “Otters verblijven bij voorkeur in het water, maar op strandjes langs de Berkel en op niet al te steile taludjes onder bruggen komen ze aan land om hun aanwezigheid te markeren. Om andere otters daarmee te vertellen: ‘Dit is míjn territorium!’. Op dat soort plekken zetten we camera’s neer in de hoop dat we de komende tijd vaker otters zullen zien.”
Lubbers loopt vrijwel dagelijks met z’n hond de plekken af waar sporen te vinden zijn. Dat zijn of ‘prenten’ (pootafdrukken) of ‘spraints’, de Engelse benaming voor otterpoep. “Waar honden overal een plasje doen om hun territorium te markeren, doen otters dat met poep. Die keuteltjes ruiken duidelijk naar vis en als je goed kijkt zie je vaak de schubben en graatjes nog. Dan zijn het onmiskenbaar otterkeutels ofwel ‘spraints’. De kans om die enkele otter nu al in levende lijve te zien is vrijwel nihil. Pas als een kolonie zich definitief ergens gevestigd heeft, zul je in de schemer of de vroege ochtend een dier kunnen zien.
Dode otters worden meestal bij bruggen aangetroffen, legt Lubbers uit: “Een otter zal niet snel via het water onder een brug door gaan. Liever kiest hij het talud. Als dat er niet is of als het veel te steil is, zal het dier er vaak voor kiezen om de weg over te steken. En dat regelmatig met dodelijke afloop.”