Verkeer
Stuur appje
Zoek

Luisterend oor voor kankerpatiënt in meer Twentse plaatsen

Nije stichting
Ergens in 2021 moet de Nije Stichting gevestigd zijn op ’t Laerhuys, een voormalig boerenerf op het Gezondheidspark in Hengelo.
Beeld: Nije Stichting

Volgend jaar worden er in Haaksbergen, Enschede, Oldenzaal en Overdinkel dependances geopend van de Hengelose Nije Stichting, centrum voor ondersteuning en begeleiding bij kanker. Debbie Nijenhuis, oprichter van de stichting, is er erg blij mee: "Als mensen een slechtnieuwsgesprek hebben gehad en ze hebben behoefte aan een gesprek met ons, dan kan dat straks op meer plaatsen."

In Hengelo biedt de stichting al 12,5 jaar een luisterend oor. De laatste jaren kwamen echter uit steeds meer gemeenten geluiden dat er ter plekke behoefte is aan informele, psychosociale ondersteuning. Vooral de eerste opvang na slechtnieuwsgesprekken en lotgenotencontact werden genoemd.

In Overdinkel komt een dependance in het nieuw te bouwen gezondheidscentrum. Dit gebeurt naar aanleiding van een geslaagde pilot met lotgenotenbijeenkomsten voor mensen uit de gemeente Losser.

In de andere plaatsen betreft het een samenwerking met MST. Het bestuur en het oncologisch team van MST juichen de komst van de Nije Stichting op haar poli’s in Enschede, Haaksbergen en Oldenzaal van harte toe. Internist-oncoloog Dr. Mekenkam houdt wekelijks spreekuur op de poli in Haaksbergen. Met ingang van januari zullen op deze momenten vrijwilligers van De Nije Stichting op de poli aanwezig zijn voor directe opvang. Debbie Nijenhuis: "We kunnen daar meerdere keren per week zijn, afhankelijk van de vraag. Als de oncoloog er is, kunnen wij er in principe ook zijn."

“Dit bevordert de samenwerking met de formele en informele zorg, want de lijnen zijn kort.”

In Oldenzaal, waar onder meer de mammacare poli (behandeling van borstkanker) gevestigd is, zal de Nije Stichting in het ziekenhuis een dependance krijgen en in Enschede wordt op dit moment gekeken naar de beste locatie.

Er is steeds meer behoefte aan ondersteuning en begeleiding na én naast kanker en de Nije Stichting kan daarin de reguliere zorg aanvullen. Ook IPSO, de brancheorganisatie voor instellingen op het gebied psychosociale oncologie, is daar erg blij mee. De Nije Stichting draagt het keurmerk van IPSO. Directeur Sonja Robben: "Het is erg krachtig dat de Nije Stichting nu dependances opent, want hiermee voorkom je versnippering. Dit bevordert verder de samenwerking met de formele (huisartsen en artsen en verpleegkundigen van onder meer MST en ZGT, red.) en informele zorg (in dit geval de Nije Stichting, red.), want de lijnen zijn kort."

icon_main_info_white_glyph

Nije Stichting

Al ruim 12,5 jaar helpt de Nije Stichting mensen met kanker en hun naasten uit heel Twente vanuit Hengelo. Ergens in 2021 moet dit inloophuis zijn gevestigd op ’t Laerhuys, een voormalig boerenerf op het Gezondheidspark in Hengelo. Nu werken Debbie en haar vrijwilligers vanuit twee noodunits op het terrein.

Dat er grote behoefte is aan hulp na en naast kanker blijkt dagelijks. Debby Nijenhuis: “In de coronatijd hebben mensen ons extra hard nodig. Daarom ben ik zo blij met deze dependances. Gelukkig hebben wij voldoende mogelijkheden voor een-op-een gesprekken en zijn wij goed bereikbaar per telefoon, mail, whatsapp en videobellen. Wij hebben zelfs een online spreekuur Kanker en Corona in het leven geroepen.”

De Nije Stichting heeft al hulp van veel enthousiaste vrijwilligers, die de gasten een warm welkom heten. Voor de nieuwe locaties is de stichting echter op zoek naar extra vrijwilligers. Kun je goed luisteren, maak je makkelijk contact, ben je invoelend en wil je je graag inzetten als vrijwilliger? Neem dan contact op met de Nije Stichting [email protected] of 074-2772772. Voor meer informatie www.denijestichting.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.