De coronacijfers in Twente dalen de derde week op rij. Met 1785 positief geteste mensen in Twente is dit cijfer echter nog te hoog. Achter de schermen is de GGD druk bezig met het bron-en contactonderzoek en het ontwikkelen voor plannen voor de inentingen. Maar de Veiligheidsregio Twente ziet ook zorgelijke ontwikkelingen: “Steeds meer kinderen bellen met De Kindertelefoon.”
“De afname is op dit moment nog niet goed genoeg”, meldt plaatsvervangend voorzitter Patrick Welman. “We zien wel een goede trend, maar we zitten nog steeds ver boven het landelijk gemiddelde.” Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid van de GGD, vult aan dat de gezondheidsorganisatie een afname van 4,5 procent ziet. “We zijn er nog lang niet”, merkt zij op. Dinsbach en Welman maken duidelijk dat er nog steeds te veel mensen op straat zijn, de cijfers daarom langzamer naar beneden gaan dan ze willen en dat dit nog geen positief nieuws is.
Wat wel positief is, is het opgeschaalde bron- en contactonderzoek. Meer dan 200 mensen zijn bij de GGD dagelijks bezig om clusters op te sporen. “Het lukt ons weer om alle contactpersonen van een besmet persoon te contacteren. Als iemand in nauw contact is, wordt diegene gebeld door de GGD”, meldt Dinsbach.
Ondertussen is de gezondheidsorganisatie achter de schermen al volop bezig met het ontwikkelen van plannen voor de aankomende vaccinaties. Dinsbach maakt wel duidelijk dat momenteel nog heel veel onduidelijkheden bestaan rondom de inentingen. “We weten nog niet wanneer er een vaccinatie aankomt en hoeveel Nederland dan krijgt. Afhankelijk van hoeveel vaccinaties er vrijkomen, kunnen wij kijken waar mensen een vaccinatie kunnen ontvangen en vooral wie een vaccinatie ontvangt”, licht de directeur Publieke Gezondheid toe. “De situatie varieert dagelijks.”
Plaatsvervangend voorzitter Welman maakt nog een keer duidelijk dat de aankomende maand, ondanks dalende cijfers, een moeilijke maand wordt. “Zo moeten we ons met het carbidschieten wel aan strikte regels houden. Een verbod is niet aan de orde, maar we moeten per gemeente kijken hoe we hiermee omgaan.” Wat betreft de regels werkt de Veiligheidsregio Twente nauw samen met de regio’s Achterhoek, IJsselland en Drenthe. Op dit moment is het ook voor de Veiligheidsregio Twente nog niet helemaal duidelijk hoe ze precies gaan handhaven en welke regels er op oudejaarsdag gelden. “We hopen in de loop van volgende week met meer duidelijkheid te kunnen komen”, aldus Welman.
Met nadruk noemt Welman de jaarwisseling. Hij en zijn collega’s merken dat kinderen en jongeren de afgelopen weken steeds vaker de telefoon pakken en De Kindertelefoon bellen. Met welke problemen de kinderen bellen en hoeveel kinderen het zijn, probeert de Veiligheidsregio Twente de komende dagen helder te krijgen. “We roepen organisaties en verenigingen daarom op bijvoorbeeld activiteiten te organiseren”, benadrukt Welman. “Misschien juist tijdens de jaarwisseling, zodat jongeren zich niet vervelen en vuurwerk afsteken of zich eenzaam voelen.”