Hester Scholten (48) is de nieuwe chef van het basisteam Midden-Twente. Ze geeft leiding aan agenten in de gemeenten Hengelo, Haaksbergen, Borne en Hof van Twente. Wat Scholten uniek maakt, is het feit dat ze geen politieachtergrond heeft. Ze is de eerste politiechef van Nederland die van buiten de organisatie komt.
De geboren Oldebroekse is al begonnen op 1 november, maar wilde de eerste weken graag in de luwte werken; de organisatie en de mensen leren kennen. Nu, na vier weken, stelt ze zichzelf met alle plezier voor: “Ik woon in de omgeving van Deventer en heb m’n hele leven tot nu toe bij gemeentes gewerkt. De laatste 13,5 jaar in Deventer. Ik heb daarbij vaak projecten begeleid met een ‘hoog bestuurlijk afbreukrisico’. Zoals bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe stadhuis van Deventer, dat enkele jaren geleden verrees in de binnenstad.” De aanvankelijke tekeningen leiden tot een politieke crisis en de val van het college. Het leerde haar om te gaan met weerstand en te werken met mensen met een andere mindset.
Hester Scholten, die in Leiden rechten studeerde, was niet zozeer uitgekeken op het werken bij de gemeente, maar toen ze in maart de vacature voor de functie van chef basisteam Midden-Twente zag, was ze verkocht: “Ik dacht: als ik de motivatie voor deze baan niet binnen 2 uur op papier heb, dan wordt het niet wat, maar de brief was in no time af.”
Liefst 180 mensen hebben gesolliciteerd naar deze baan. Alleen mensen die niet werkzaam zijn bij de politie mochten solliciteren, om zo een 'frisse wind door de organisatie' te laten waaien. Scholten valt onder Districtschef Karlijn Baalman. Zij was medeverantwoordelijk voor het opstellen van de opvallende vacaturetekst. Baalman: “Diversiteit binnen onze organisatie gaat verder dan alleen zichtbare diversiteit, zoals een goede verdeling van man-vrouw en verschillende etnische achterfgronden. Diversiteit gaat juist om verschillende competenties en kwaliteiten.”
Hester Scholten had gesprekken met verschillende commissies, maar uiteindelijk gaf de reactie van een wijkagent in één van die gesprekken de doorslag: “Op de vraag of ze vonden dat ik als niet-politievrouw leiding kon geven aan deze organisatie, zei hij: wíj zijn hier klaar voor. Daar sprak heel veel vertrouwen uit.” Scholten verwacht dat het ‘best nog eens zal schuren’ de komende tijd: “Het is een kwestie van learning by doing. Ik ben van huis uit jurist, dus de meeste kennis heb ik wel. Het gaat er nu om hoe je die kennis in de praktijk brengt.” In tegenstelling tot al haar medewerkers en collega-chefs in den lande zal Scholten niet gewapend de straat op gaan, omdat ze geen politiediploma heeft. Ze lacht: “Wat dat betreft ben ik een wandelend experiment.”
In de toetsingscommissie die haar heeft benoemd zaten onder meer burgemeesters Sander Schelberg en Rob Welten en districtschef Baalman. Scholten: “Sander Schelberg kende ik al een beetje. Daarmee heb ik in Den Haag in de gemeenteraad gezeten. Net als Baalman was ook Schelberg een groot voorstander van iemand van buiten de organisatie. Rob Welten (burgemeester van Haaksbergen, red.) had in eerste instantie wel zijn bedenkingen, maar na een verhelderend gesprek stond ook hij helemaal achter de keuze om mij op deze plek neer te zetten.”
Scholten verwacht dat ze binnen de organisatie wel alle neuzen dezelfde kant op krijgt, maar of dat op straat ook gaat lukken: “Er heerst een steeds groter maatschappelijk ongenoegen. Mensen vinden het steeds moeilijker om om te gaan met het verlies van verworvenheden. Ze hebben langere tenen, wantrouwen de overheid en het respect voor hulpverleners is soms ver te zoeken. Daar liggen de komende tijd de echt grote uitdagingen.”