Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Aziaten gek op dure duiven: 'Het zijn de rijke Chinezen die van luxe houden'

Topduiven worden steeds duurder. Onlangs werd bekend dat een Chinese liefhebber maar liefst 1,6 miljoen euro voor één duif betaalde. Wat zorgt ervoor dat de postduiven steeds duurder worden? “Voor Chinezen is het gewoon een luxe”, zegt ervaren duivenkweker Richard Kniest uit Borne.

Je mag Richard Kniest wel een echte duivenfanaat noemen. Sinds hij twee jaar oud is, houdt hij zich bezig met postduiven. “Dat zijn nu 56 jaar”, vertelt Kniest. “Samen met mijn ooms en mijn vader ben ik vaak bij kweekcentrum de Witte Molen geweest.” En daar begon zijn passie voor de grijze vogels. Inmiddels heeft de Bornenaar 200 duiven. “Ik heb een hele grote tuin. Genoeg plek voor mijn duiven”, laat de duivenkweker weten.

Met zijn duiven en duivinnen vertrekt hij vaak richting Frankrijk waar hij, samen met andere verenigingen, de duiven loslaat. “Dat zijn dan de duiven in de discipline overnachtvlucht. Deze duiven leggen afstanden van 750 tot 1300 meter af”, legt Kniest uit.

Zo’n wedstrijd zit redelijk makkelijk in elkaar. Eigenaren rijden ergens naartoe, laten de duiven los en door hun oriëntatievermogen vinden de dieren de weg. “Tijdens de wedstrijden vertrekken er vaak zo’n 30.000 tot 40.000 duiven. Door de stand van de zon en de wind kunnen de duiven makkelijk grote afstanden overbruggen. De snelste duif wint de concours”, aldus Kniest. “Het is net hardlopen. Zes man gaan de honderd meter aan en Usain Bolt was vaak de eerste en dan komt de rest erachteraan.”

Juist dat vinden een aantal Chinezen op dit moment heel interessant. “Chinezen met een vermogend kapitaal gokken graag of houden van luxe. Jonge duiven horen er sinds kort blijkbaar ook bij”, weet Kniest. “Ze kopen de duiven om ernaar te kijken of kweken de jonge duiven. Deze worden dan weer verkocht.” Om een goede duif te vinden, reizen rijke Chinezen de hele wereld over. Zo vond een Chinees ook de 76-jarige Belg Gaston de Wouwer. Voor zijn kolonie van 454 duiven kreeg Wouwer in totaal 9,6 miljoen euro waaronder ook de dure duif New Kim zit. “Dat is echt een topduif. Ze is heel snel en heeft een goed oriëntatievermogen.”

Of Richard stiekem ook al een miljonair is? “Nee, als ik dat was, had ik hier niet gezeten. Ik moet iedere dag gewoon mijn centjes verdienen. Het is hopen dat je ooit ook zo’n internationale topper hebt. En dan moet je net zo’n rijke Chinees tegen het lijf lopen.”

Richard Kniest Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.