“Ik denk dat het wel een keer goed is. Begin maar eens met een raadsonderzoek.” Zo reageerde Margriet Visser van EnschedeAnders gisteren in 1Twente Vandaag op de brandbrief die het Diaconaal Platform eerder deze week stuurde aan B&W en raad.
In die brandbrief stelt het Diaconaal Platform dat de gemeente inwoners die het niet eens zijn met een beslissing bewust richting bewaar en beroep worden gestuurd. In de wetenschap dat de meesten dat niet zullen doen. Die handelswijze noemt het vrijwilligersplatform ‘onethisch’.
Visser is het met die kwalificatie eens. “Het is echt wel zeer ernstig. Je weet dat je onrechtmatig handelt, dat kan niet.” Als voorbeeld noemde het raadslid de verplichting een tijdsindicatie te noemen in beslissingen over aanvragen voor huishoudelijke ondersteuning (thuiszorg). “De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft daar in 2016 uitspraak over gedaan: het is verplicht om aan te geven hoeveel uur iemand huishoudelijke ondersteuning krijgt. Enschede trok zich daar niks van aan. Tegen inwoners werd gezegd: ga maar in bezwaar.”
In juli 2019 paste Enschede de beschikkingen over huishoudelijke zorg aan, na een verloren zaak bij de CRvB. Visser: “Dan heb je dus ruim drie jaar lang onrechtmatig gehandeld, over de ruggen van kwetsbare Enschedeërs.”
Volgens Visser ligt de oorzaak voor die halsstarrigheid in begrotingstekorten. Die ontstonden in 2015, toen de uitvoering van de Participatiewet en de Jeugdzorg bij gemeenten ‘over de schutting werd gegooid’, zoals Visser het uitdrukte. Die decentralisatie hing gepaard met fikse bezuinigingen en Enschede zag de bui hangen. “Ik kan me voorstellen”, zei Visser gisteren, “dat je ook sportvelden, buurthuizen en zwembaden overeind wilt houden, maar bezuinigen op huishoudelijke ondersteuning omdat je het niet meer kunt bekostigen kan niet. Dat is onrechtmatig.”
Ook Visser constateert dat de meeste mensen die een beslissing van de gemeente krijgen waar ze het niet mee eens zijn niet in bezwaar gaan. “Bij huishoudelijke ondersteuning gaat dat vaak om ouderen. Die weten helemaal niet hoe dat moet, zijn misschien allang blij dat ze een beetje hulp krijgen.”
Met het nieuwe sociale beleid, Rondkomen met je inkomen, wil de gemeente een andere koers zetten. Toch vindt Visser, met het Diaconaal Platform, dat de handelswijze van de gemeente in een onderzoek tegen het licht moet worden gehouden. “Het is wel een keer goed. Je zult als raad nu wat moeten doen. Begin maar eens met een raadsonderzoek.”
Overigens is dat geen nieuw standpunt. EnschedeAnders drong in mei van dit jaar al aan op een raadsonderzoek naar de gang van zaken rond bijstand. Een oproep waar toen geen raadsmeerderheid voor te vinden was.