De misdaadcijfers blijven dalen, alleen het veiligheidsgevoel bij de Hengeloër stijgt niet. Het college maakte woensdagmiddag het nieuwe integrale veiligheidsbeleid bekend. Er wordt onder meer ingezet op meer samenwerking tussen politie en andere instanties. Boa's gaan doelgerichter ingezet worden, mede op aanwijzing van wijkbewoners.
Het misdaadcijfer is verder gedaald, maar het veiligheidsgevoel bij de Hengeloërs is niet gestegen. De misdaadcijfers laten een daling zien, alleen digitale fraude, illegale handel en overlast van verwarde personen is toegenomen. Het veiligheidsgevoel komt vooral door overlast in de buurt zoals graffiti, hardrijders en afval. De gemeente gaat zich daarom richten op een betere samenwerking tussen instanties, gemeente en inwoners.
De gemeente wil dat de boa's gerichter ingezet gaan worden. De inzet van de toezichthouders deels moet worden bepaald door de inwoners van de wijken. Dit kan bijvoorbeeld via een app. Volgens de gemeente moeten de boa’s meer zichtbaar zijn in de wijken. De boa's in Hengelo worden uitgerust met bodycams.
Volgens de politie is er ook een grote plek weggelegd voor de inwoners van Hengelo om de veiligheid in de wijken te verbeteren. “De politie rijdt misschien één keer per nacht door je straat en dan in tien seconden is die weer weg. Het is belangrijk dat ook mensen in hun eigen wijk een oogje in het zeil houden”, zegt teamchef Harry Zonder van de politie in Hengelo. Volgens de diender is het belangrijk dat bewoners verdachte situaties melden bij de politie. “Het past ook een beetje in het noaberschap, wat wij hier in Twente hoog in het vaandel hebben staan.”
De gemeente heeft als doel om het aantal delicten in 2024 met tien procent te laten dalen. Ook wil burgemeester Schelberg het liefst dat Hengelo buiten de top 100 van de AD-misdaadmeter komt. Dit is een lijst met de gemeenten met de meeste misdaad. Momenteel staat Hengelo op plek 89. “Ik wil dat we zo diep mogelijk op de lijst komen te staan. Negenentachtig is voor een stad in de ‘grote 40’ al een hele prestatie. Ik denk niet dat we niet uit de honderd komen, maar ik verwacht wel dat we dieper kunnen zakken op de lijst", aldus Schelberg
- Instrumenten inzetten zoals gedragsbeïnvloeding om overlast tegen te gaan.
- Beleid omtrent sekswerkers moet worden geactualiseerd.
- Drugsgebruik in de horeca verder tegengaan.
- Bedrijven aanmoedigen om te investeren in beveiligingsapparatuur.
- Vergroten van het bewustzijn bij bewoners over digitale criminaliteit.
- Preventieacties tegen woninginbraken.
- Zogenaamde ‘time-out woningen’ voor overlast gevende mensen.
- In samenwerking met Welbions wordt voor de meest kwetsbare wijken een plan opgesteld.
- Persoonsgerichte aanpak voor jongeren die dreigen af te glijden in de criminaliteit.