Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) zet nieuwe middelen in om de vitale functies van coronapatienten te monitoren. Omdat de sensoren in het bed zitten hoeven patiënten niet meer aan allerlei draden en plakkertjes zitten.
De Early Sense bedsensor zit in een plaat onder het matras van het ziekenhuisbed. De sensor registreert de hartslag en de ademhaling van de patiënt. Het systeem is ‘contactloos’, waardoor er geen bedrading of plakkertjes nodig zijn om de vitale functies van de patiënt te monitoren. De patiënt kan zich makkelijker in bed bewegen. Vier bedden op de afdeling 4 Oost in het ziekenhuis in Almelo zijn ingericht met het nieuwe snufje. Het gaat om een proef.
De bedden zijn normaal gesproken bedoeld voor de acute opname van ouderen, maar de afdeling is tijdelijk in gebruik voor de opvang van coronapatienten. Wanneer de vitale functies onder een van tevoren ingesteld niveau komt, krijgen de verpleegkundigen een melding. “Juist in deze tijd is het een waardevolle aanvulling in de behandeling van onze patiënten omdat continu en contactloos meten van ademhaling en hartslag leidt tot vroegtijdige signalering en snellere interventie bij ernstige zieke Covid-19 patiënten”, zegt Cor Luyten, klinisch geriater bij het ZGT. Het ziekenhuis zegt dat met vroege herkenning en interventie de ligduur van de patiënt kan worden verkort.