In Twente zijn 611 pleeggezinnen, maar dat is niet genoeg. Er moeten meer pleeggezinnen bijkomen in de regio om alle kinderen die dat nodig hebben een veilig en stabiel thuis te kunnen geven. Om hier aandacht voor te vragen, organiseert jeugdhulporganisatie Jarabee de Week van de Pleegzorg. In 1Twente Vandaag sprak pleegvader Dennis over het pleegvader zijn.
Voor Dennis begon het avontuur twaalf jaar geleden, toen hij samen met zijn vriendin besloot om pleegouder te worden: "Mijn vriendin kwam ermee. Ze zag een advertentie staan en zei: 'Is dat niet wat voor ons?'” Na een aantal cursussen en een voorbereidingstraject kreeg het stel in de weekenden een jongen van vijf over de vloer. Dennis: “Het heeft mijn leven verrijkt, je ziet zo'n kindje echt opgroeien.”
Er zijn verschillende soorten pleegzorg, namelijk: crisisopvang, permanente pleegzorg en weekend- en vakantieopvang. Dennis koos voor het laatste: “Mijn vriendin en ik hebben allebei een drukke baan, maar toen bleek er ook nog een weekend- en vakantieopvang te zijn. Daar hebben wij 'ja' op gezegd en we zijn het avontuur ingestapt.”
Aspirant-pleegouders moeten vooraf een cursus volgen: “Eerst hebben we de starttraining gevolgd, dan krijg je acht avonden uitleg over hoe alle instanties werken, maar ook over de ontwikkelingspsychologie van een kind.” Er wordt vervolgens gekeken of de woning geschikt is voor een kind en uiteraard voert de Raad van de Kinderbescherming een antecedentenonderzoek uit om te kijken of de pleegouders geschikt zijn.
Jeugdhulpinstantie Jarabee begeleidt Twentse pleeggezinnen. Volgens Jarabee staan nog veel kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin. Om aandacht hiervoor te vragen heeft de instantie de Week van de Pleegzorg in het leven geroepen. Via een online magazine worden de verhalen van de Twentse pleeggezinnen verteld.