Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dolf Ruesink: ‘De jaren vijftig en zestig lopen niet weg’

Vier jaar nadat zijn verhalenbundel ‘Op een uitgelezen moment’ het levenslicht zag, is er nu ‘Bewaar de herinnering’. Journalist Dolf Ruesink uit Haaksbergen schetst daarin een beeld van zijn jeugd in de jaren ‘50 en ‘60 en daarmee is het ongetwijfeld een feest van herkenning voor iedereen die in die jaren opgroeide.

Ruesink was maandag 19 oktober te gast bij 1Twente Vandaag. Helaas nog zonder boek (‘vanaf komend weekend is het te koop’) en met het droeve nieuws dat de geplande lezingen rond de presentatie door corona in het water vallen. Maar hij doet er niet al te somber over: “De jaren vijftig en zestig lopen niet weg.” Met andere woorden: koop straks gewoon het boek en kom dan ergens in 2021 of 2022 naar het theater voor Ruesinks toelichting bij de verhalen. Zondag 25 oktober zou hij een van de drie gasten zijn tijdens Cultuurpodium Hengelo in de Hengelose schouwburg. Gaat dus niet door.

Dolf Ruesink Ernst Bergboer
Het boek is vanaf vrijdag 23 oktober te koop bij de betere boekwinkel en online via BoekenGilde.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Het boek is vanaf vrijdag 23 oktober te koop bij de betere boekwinkel en online via BoekenGilde. De uitgever vat het boek op de eigen site aldus samen:

‘Telefoneren en televisiekijken bij de buren. Soep, aardappelen, vlees, groente en vla uit één bord eten. De kar met rammelende flessen waarmee de melkboer door de straat trok. Het was de soberheid en charme van de wederopbouwjaren in Nederland. Aan de hand van foto’s, brieven, tekeningen, schoolschriften, speelgoed, rapporten en z’n spaarbankboekje reconstrueert Dolf Ruesink (Winterswijk, 1952) op aandoenlijke wijze de memorabele jaren 50 en 60. Door de ogen van een peuter, puber en provo.'

Dolf Ruesink voor de camera van 1Twente Vandaag: “Ik wilde kijken of ik aan de hand van foto’s, brieven en andere parafernalia een beeld kon schetsen van de jaren vijftig en zestig zoals ik die beleefd heb. Ik neem anderen mee in mijn verhaal, in de hoop dat ze zich erin herkennen.”

“Aan vriendjes en klasgenootjes vertelde ik dat mijn oom een krokodil in huis had”

Dat Dolf Ruesink journalist zou worden is mede te danken aan zijn oom, die als hoofdwerktuigkundige op een olietanker van Shell voer. “Hij zag de hele wereld en als kind keek ik natuurlijk enorm tegen hem op. Zo had hij een opgezette kaaiman in de woonkamer staan. Aan vriendjes en klasgenootjes vertelde ik dat mijn oom een krokodil in huis had." Dat was natuurlijk niet ver bezijden de waarheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.