Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hypotheekslot havengebied: wethouder wil snelle oplossing

Eigenaren van woonhuizen in het havengebied die niets meer kunnen aanvangen met hun hypotheek, mogen voorzichtig hopen op een oplossing binnen afzienbare termijn. “De contacten met hypotheekverstrekkers zitten niet op dood spoor”, stelde wethouders Jeroen Diepemaat in 1Twente Vandaag. “Maar we zijn afhankelijk van anderen.”

Kort gezegd: hypotheekverstrekkers hebben de spelregels veranderd en beoordelen aanvragen anders; het zijn dus diezelfde geldschieters waarmee de gemeente een oplossing moet vinden. Volgens Diepemaat begrijpen zij het probleem. “We hebben ze een paar potentiële oplossingen voorgelegd en gezegd: stel dat wij dit doen, leidt dat dan tot een andere beoordeling. Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, hebben we een oplossing.”

“Meld je, dan houden we je op de hoogte.”

Over laatste lijkt dus binnen een paar weken helderheid te komen, waarbij de inschatting van de wethouder is dat die helderheid een oplossing betekent. Maar hij houdt een slag om de arm. “Dit ligt buiten onze macht. Het is niet zo dat het probleem is opgelost als we de situatie terugdraaien.” Dat laatste lijkt plausibel.

Ook onder het oude bestemmingsplan - van voor 2017 - werden de woningen in het havengebied als bedrijfswoning aangeduid. Enschede had daar een aangepaste definitie aan gegeven: een woning op een bedrijventerrein. Met de wijziging van het bestemmingsplan is de landelijk geldende definitie overgenomen. In diezelfde periode scherpten validatiekantoren, die beoordelen of de taxaties van woningen kloppen, hun regels aan. Het is maar de vraag hoe of die kantoren met die aangescherpte regels taxaties van woningen in het havengebied wel hadden geaccepteerd.

Jeroen Diepenmaat Ernst Bergboer
Jeroen Diepemaat: "We zitten niet op dood spoor, maar dit ligt voor een deel ook buiten onze macht."
Beeld: Ernst Bergboer

Precies die puzzel is de gemeente aan het leggen. Diepemaat: “Maar we willen zeker weten dat de bewoners om wie het gaat ook echt geholpen zijn met de oplossing waarmee we komen.” Simpelweg een woonbestemming op de getroffen huizen plakken, gaat ook niet. “Dan zit je met de bedrijven die er zitten, met hindercirkels en milieuvergunningen.”

Over de precieze omvang van het probleem in het havengebied blijft onduidelijkheid. “We hebben er bewust voor gekozen om eerst in het verhaal van de woningen aan de IJsbaanweg te duiken. Lukt het daar om een oplossing te vinden, dan kunnen we dat meteen ook toepassen op andere woningen in het gebied waar hetzelfde geldt.” Ook hier hield de wethouder een slag om de arm: niet ieder woonhuis in het gebied heeft dezelfde historie en dat kan van betekenis zijn voor de status en dus de oplossing. Anders gezegd: de IJsbaanweg-oplossing, als die gevonden wordt, hoeft niet de oplossing voor iedereen te zijn.

“We willen graag dat hier een oplossing voor komt. Dat wil ik ook graag”, zei Diepemaat, die nogmaals de oproep deed aan eigenaren van woningen in het gebied om zich te melden. “We richten ons nu op de IJsbaanweg, daar zijn we meteen mee aan de slag gegaan, maar meld je. Dan houden we je op de hoogte en kunnen we beoordelen of jouw situatie vergelijkbaar is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.