Je hebt van die planten die ongemerkt onze natuur overnemen en op het moment dat je het ziet, is het te laat. Of in elk geval aan de late kant. De Amerikaanse vogelkers is zo'n plant.
De struik kwam ooit deze kant op met een doel - zie de vorige aflevering van 'Flora, Fauna en Franklin' - maar is dat doel allang voorbijgeschoten. De mensen van natuurwerkgroep EnHOe weten gelukkig wel raad met de woekerende struiken op landgoed Groot Brunink. Als het even kan, worden ze hier met wortel en tak verwijderd, maar het volgende jaar zijn ze er gewoon weer. Dat kun je als vervelend beschouwen, maar de positieve kant is dat het deze vrijwilligers lekker actief en betrokken houdt.
1Twente-journalist Franklin Veldhuis gaat wekelijks op pad in de regio om zich aan de hand van een echte natuurkenner te verbazen over de natuur in 'onze achtertuin'. Over het algemeen is deze deskundige oud-boswachter Harry Koster. Dit keer is het Gert van Plateringen van natuurwerkgroep EnHOe. Hij weet alles van invasieve exoten, zoals de Amerikaanse vogelkers.
EnHOe organiseert jaarlijks ruim 80 ochtenden met natuurbeheer voor en door vrijwilligers. Meestal in natuurgebieden in de buurt van Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Hoe vaak en bij welke van de drie groepen mensen willen meedoen bepalen ze zelf. De groepen werken meestal van 9 tot ongeveer 13 uur.
De Vrijdaggroep, deze ochtend aan het werk in Groot Brunink met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers, is een relatief kleine groep die flexibel kan worden ingezet. Men werkt van juli tot half maart (buiten het broedseizoen) in met name gebieden ten zuiden van Enschede. Naast bestrijden van invasieve exoten, zoals Amerikaanse vogelkers en springbalsemien, worden ook loten van berken en wilgen verwijderd.
Wil je meedoen bij EnHOe? Of heb je vragen? Neem dan contact op via [email protected]