Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben de Corona-app al gedownload. “Een op de vijf Nederlanders binnen een aantal dagen. Dat is een mooi opbrengst”, telt techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek uit Enschede zijn zegeningen.
Verbeek is één van de ontwikkelaars van de app. Hij maakt in het live-programma 1Twente Vandaag meteen duidelijk dat ‘zijn’ app waterdicht is en dat geen privacygegevens gelekt kunnen worden. “Niemand kan meekijken. Echt niet. Winst is dat mensen zich daarover geen zorgen hoeven te maken”, zegt hij.
Volgens de filosoof is het uiterst belangrijk dat de app wordt gedownload. Niet alleen omdat het jezelf helpt, maar ook uit solidariteit.
“Hoe meer mensen meedoen, hoe meer die doet omdat ie de GGD ondersteunt bij de opsporing van mensen die misschien besmet zijn geraakt. Mensen krijgen ook sneller een melding dat ze misschien gevaar hebben gelopen zodat ze thuis kunnen blijven.”
Hij hoopt wel dat de belofte van de minister om ook testen uit te voeren als er geen symptomen zijn overeind blijft. “Want dan kun je het virus helemaal effectief bestrijden.”
Lichtpuntjes zijn er ook. Volgens Verbeek kon er wel eens een betere balans ontstaan tussen individuele en maatschappelijke waarden.
Hij ziet een verschil tussen de actiegroepen, experts en schrijvers van opiniestukken in de kranten en ‘gewone mensen’.
“Die eerste groepen hameren op privacy, maar ik zie bij die laatste groep dat ze veel meer zitten aan de kant van de solidariteit.
Misschien is de politiek het contact verloren met mensen die te maken hebben met de sores van elke dag die gewoon voor elkaar willen zorgen en de maatschappij open willen maken.”
Verbeek is uiterst benieuwd hoe we met elkaar uit deze crisis komen. “Welke maatschappij rijst op. Krijgen we een reset? In elk geval verdient gemeenschapszin een goede plek in het debat.”