Tegenwoordig is Sebastiaan van der Pal een succesvol ondernemer, gelukkig getrouwd en vader van twee gezonde kinderen. Ooit echter zat hij in de schulden. Van der Pal, fractiemedewerker van D66 Hengelo, was maandag te gast in 1Twente Vandaag en vertelde daar over het goede armoedebeleid van Hengelo én wat er nog beter kan.
Als gevolg van de coronacrisis zal het aantal mensen met een laag inkomen en problematische schulden de komende tijd toenemen. Tijdens Prinsjesdag kondigde het Rijk aan daar extra geld voor uit te willen trekken. Dat geld komt in Hengelo één op één terecht bij de mensen die dat nodig hebben, aldus verantwoordelijk wethouder Mariska ten Heuw.
Het college gaat binnenkort het Beleidskader Armoede en schulden 2021-2024 door de raad loodsen. Fractievertegenwoordiger van D66 Sebastiaan van der Pal weet wat het is om in armoede te leven. "Ik heb met de hakken over de sloot de havo afgemaakt. Daarna raakte ik als jonge student in Deventer verslaafd aan alcohol. Nadat ik gestopt was met mijn studie had ik wel enige tijd een baan als tv-verkoper, maar ik verdiende minimaal. Ik leefde van dag tot dag.” Hij noemt een treffend voorbeeld: "Ik was kettingroker, maar had nauwelijks geld voor sigaretten. Aan het eind van de maand haalde ik de peuken uit de asbak om nieuwe sigaretten van te draaien." Dat is nu zeventien jaar geleden. "Kort daarna leerde ik mijn huidige vrouw kennen en mede door haar ging ik hulp zoeken."
Het gaat in Hengelo best goed vergeleken met het landelijk gemiddelde, toch wil Van der Pal dat er meer wordt gedaan: "De lat mag best een beetje hoger. Als je nú meer investeert, verdien je dat later dubbel en dwars terug, doordat je dan geen kosten maakt. Je hoeft geen dure trajecten op te starten om mensen uit de goot te trekken en je kunt mensen uit de bijstand houden." Het is ook een kwestie van vertrouwen geven, denkt de sociaal-liberaal: "Minder controleren werkt fraude misschien in de hand, maar per saldo geloof ik dat als je mensen vertrouwen geeft, zich dat terugbetaalt."