Duitsland heeft heel Nederland, behalve Zeeland en Limburg, afgelopen vrijdag aangemerkt als risicogebied. De coronagevallen in ons land lopen op en dat vindt Duitsland te onveilig. Reizigers die uit Nederland naar Duitsland komen, moeten twee weken in quarantaine of moeten een negatieve coronatest aan kunnen tonen, waarvan de uitslag niet ouder dan 48 uur mag zijn.
Ten eerste: Duitsland heeft een waarschuwing uitgesproken. Dat betekent niet dat het per se verboden is om naar Nederland te reizen. De grenzen blijven gewoon open. Een dagje naar Duitsland of naar het tankstation rijden mag dus gewoon, maar het valt niet onder een ‘gegronde reden’ om naar Duitsland te reizen.
Verslaggever Laura Ratering legt de regels in 1Twente Vandaag toe:
Grensbewoners in deze regio zijn toegestaan een kort bezoek te brengen voor bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. Onder bepaalde voorwaarden: de anderhalvemetermaatregel en het dragen van een mondkapje in gesloten ruimtes.
Deze regeling valt onder de ‘kleine grensverkeer’ en houdt in dat personen die korter dan 24 uur in de Duitse deelstaat blijven, uitgezonderd zijn van de test- en quarantaineplicht.
Voor inreizende mensen naar Duitsland, die de afgelopen 14 dagen in een risicogebied zijn geweest en langer dan 24 uur willen blijven, kan een quarantaineplicht gelden. Dat betekent dus dat reizigers zich bij aankomst in Duitsland moeten melden bij het “Gesundheitsamt”, de Duitse GGD.
Voor mensen die voor hun werk naar Nederland of Duitsland moeten, geldt een uitzondering. Zij hoeven niet voortdurend negatieve resultaten te overhandigen. Datzelfde geldt voor goederenverkeer en voor studenten. Reizigers die minder dan drie dagen in Duitsland zijn en noodzakelijke mantelzorg moeten verrichten, medische behandelingen moeten uitvoeren of een bruiloft hebben, hoeven zich niet te laten testen.
De Duitse plicht om je te melden en in quarantaine te gaan, geldt niet voor mensen die alleen op doorreis zijn.
Wie zich niet aan de regels houdt, loopt kans op een boete te krijgen. De regels gelden nog zo lang Nederland als risicogebied wordt aangeduid, maar in ieder geval tot en met 31 oktober.
Bij de grens in Glanerbrug kent nog niet iedereen de regels.