Er moet een permanente plek komen met portretten, verhalen en herinneringen aan de slachtoffers van de bombardementen op Hengelo. Op 6 oktober is het 76 jaar geleden dat het grootste bombardement op Hengelo plaatsvond.
Het idee hiervoor komt van Stichting Erfgoed Hengelo. Die wil in samenwerking met anderen portretten en biografische gegevens van deze slachtoffers bijeenbrengen. ‘Misschien kan het eerder, maar we willen zorgvuldig te werk gaan, dat kost tijd’, zegt Hans de Gruil, voorzitter van de Stichting Erfgoed Hengelo. Het is de bedoeling dat het initiatief op 6 oktober 2024, tachtig jaar na de bombardementen van oktober 1944, klaar is.
In de oorlogsjaren 1940-1945 verloren, voor zover bekend, 186 kinderen, vrouwen en mannen het leven door bombardementen. 170 Hengeloërs in de stad zelf, acht tijdens tewerkstelling in Duitsland, acht in andere gemeenten.
Tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 werd Hengelo 43 keer gebombardeerd. Voor het eerst op 24 juni 1940. Een Duitse bom trof het pand van schoenverkoper Borchert op de hoek van de Enschedesestraat en de Brinkstraat. Een kind en drie volwassenen kwamen om. Bij een luchtaanval op 28 februari 1943 verloren zeven leden van het gezin Lammers het leven. Op 6 oktober 1944 moest de echtgenoot van Hermina van Kogelenberg toezien hoe zijn wederhelft omkwam in de vlammenzee.
‘Als je die verhalen hoort, besef je pas hoe verschrikkelijk het moet zijn geweest’, weet mede-initiatiefnemer Hans Morssinkhof. ‘186 slachtoffers betekent: 186 keer één slachtoffer. En zelfs meer dan 186 slachtoffers, want die overledenen hadden vaders en moeders, kinderen, familieleden, collega’s en bekenden. Het verdriet moet intens zijn geweest. Toch hebben we daar maar weinig weet van. Door portretten en gegevens te verzamelen, halen we de slachtoffers terug in het verhaal van Hengelo en erkennen we het leed van velen.’
Op welke manier de portretten, verhalen en herinneringen worden gerealiseerd, dat moet nog nader worden uitgewerkt. ‘Je kunt denken aan een fysieke wand met portretten. Of aan een digitaal monument. We zijn net begonnen, we zoeken samenwerking met anderen, het past niet om daarover nu al een uitspraak te doen’, licht De Gruil toe.
Wie ideeën, suggesties of vragen heeft over het initiatief, kan contact opnemen via: [email protected] en [email protected].