Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-wethouder Weber: 'Grote windmolens niet per se nodig'

Hengelo Energie zet zich niet af tegen het gemeentelijke beleid ten aanzien van windmolens en zonneparken, maar wil wél graag laten zien dat het ook anders kan. Geen gigantische windturbines bij Oele en Buren en geen honderden hectares zonneparken, maar kleinschalige projecten: zoveel mogelijk zonnepanelen op daken, kleine windmolens en stroom uit beken.

"De gemeente is heel goed bezig, hoor", verduidelijkt coöperatievoorzitter en oud-wethouder Guido Weber dinsdagmiddag in de nieuwsshow 1Twente Vandaag. "Waar de gemeente echter bezig is met de lange termijn, kijken wij naar de korte termijn. Die grote windturbines en zonneparken zijn nodig om de klimaatdoelstellingen van het Rijk te halen (ruim 50 procent van de Hengelose huishoudens moet binnen 10 jaar volledig draaien op schone energie, red.), dat is de lange termijn. Wij hopen dat er de komende jaren andere technieken worden ontwikkeld, die de aanleg van grote windturbines en zonnevelden overbodig maakt. Ondertussen werken wij aan zonnepanelen op daken, kleine windmolens en stroom uit beken."

Harrie evers guido weber hengelo energie
Guido Weber (rechts) en Harrie Evers van Hengelo Energie bij een stuw in een Hengelose beek.
Beeld: Marieke Amelink / Tubantia

Weber en co hebben niks tegen grote windmolens, maar vinden het landelijke Twente niet geschikt. En 'beekstroom', zoals Hengelo Energie het noemt, is dat wel vriendelijk voor mens en dier? "Jazeker. Het zijn kleine turbines in stuwen in Twentse beken. Ongevaarlijk voor dieren en ook niet al te aanwezig in het landschap", aldus Weber.

“'Waar de gemeente bezig is met de lange termijn, kijken wij liever naar de korte termijn'”

Er start nu in samenwerking met waterschap Vechtstromen een proef met waterturbines in de stuw in de Bolscherbeek bij Goor. Zo'n turbine moet jaarlijks veertig megawatt energie gaan opleveren. Ook in droge tijden, omdat er door die beek het hele jaar water afkomstig van een zuiveringsinstallatie stroomt. Twente kent ruim tachtig vergelijkbare stuwen. "Ook tussen Enschede en Hengelo liggen er een paar. Omdat het verval tussen beide steden groot is en het schone water er direct vanaf de waterzuivering in Enschede doorheen stroomt, is daar praktisch altijd water. Die veertig megawatt is misschien niet veel, maar het is wel goed voor de beeldvorming. Dat mensen zien wát er allemaal mogelijk is. Je zou bij die stuwen ook oplaadpunten voor e-bikes kunnen realiseren. Als de resultaten in de Bolscherbeek goed zijn, biedt dit mooie kansen voor de andere stuwen."

Benieuwd naar de projecten van Hengelo Energie? Ga dan naar de website www.hengelo-energie.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.